Americká vláda povolila spoločnosti Shell ťažbu v arktickej oblasti pri Aljaške

NETKY.SK • 18 August 2015, 06:12 • 2 min
Americká vláda povolila spoločnosti Shell ťažbu v arktickej oblasti pri Aljaške

WASHINGTON - Americká vláda udelila v pondelok konečné povolenie britsko-holandskej energetickej spoločnosti Shell na ťažbu ropy a zemného plynu v oblasti Arktídy.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra USA tak umožnilo danej spoločnosti vyvíjať ťažobnú činnosť v Čukotskom mori pri severozápadnom pobreží Aljašky po prvý raz za uplynulých 20 rokov. Vrty sa budú nachádzať v hĺbke 2400 metrov pod morským dnom.

 

Ochranárske skupiny však vystupujú proti takejto aktivite, argumentujúc tým, že priemyselná činnosť ohrozí tamojšie živočíšne druhy, ako sú polárne medvede, mrože, tulene či veľryby, ktoré beztak trpia už klimatickými zmenami.

 

Geologická služba Spojených štátov (USGS) odhaduje, že arktické vody USA ukrývajú ložiská s 26 miliardami barelov ropy. Spoločnosť Shell hodlá uskutočniť prieskum v oblasti, ktorá je podľa jej vedenia kľúčová pre domácu produkciu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona