Americká vláda navrhuje personálne zmeny vo vedení NSA

NETKY.SK • 31 Január 2014, 08:47 • 2 min
Americká vláda navrhuje personálne zmeny vo vedení NSA

VARŠAVA - Americká vláda plánuje personálne zmeny vo vedení Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Funkcie riaditeľa by sa mal ujať Michael Rogers, ktorý doteraz zastával post riaditeľa zložky námorníctva, zaoberajúcej sa kyber-útokmi (Fleet Cyber Command). Informuje o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nominácia prichádza v čase, keď medzinárodné spoločenstvo pobúrili odhalenia Edwarda Snowdena, podľa ktorých NSA nezákonne monitorovala internet a odpočúvala telefonické hovory v rôznych štátoch sveta. NSA zaznamenala údaje o hovoroch vyše 70 miliónov francúzskych občanov, avšak na rôznych úrovniach monitorovala aj hovory v Rusku, Brazílii, Mexiku a Austrálii, najviac však v Afganistane, Pakistane, Iráne, Saudskej Arábii a Iraku.

Americký prezident Barack Obama začiatkom tohto mesiaca oznámil navrhované reformy monitoringu, aby sa zvýšila ochrana súkromia a zabezpečilo obnovenie dôvery zo strany spojencov USA.

"Toto je dôležitý okamih pre NSA. Viceadmirál Rogers má mimoriadne a unikátne skúsenosti a kvalifikáciu viesť agentúru tak, aby mohla pokračovať vo svojom životne dôležitom poslaní a implementácii reforiem prezidenta Obamu," vyhlásil americký minister obrany Chuck Hagel, ktorý sa práve nachádza na návšteve Poľska.

Rogers má vo funkcii nahradiť Keitha Alexandera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona