Americká vláda nariadila niektorým diplomatom opustiť Venezuelu

NETKY.SK • 25 Január 2019, 08:11 • 2 min
Americká vláda nariadila niektorým diplomatom opustiť Venezuelu

CARACAS - Americká vláda nariadila vo štvrtok niektorým svojim diplomatom vo Venezuele opustiť túto krajinu, a to z bezpečnostných dôvodov. Veľvyslanectvo nechala otvorené, informovala agentúra AP. Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí sa opustenie krajiny týka menej významných diplomatov a personálu ambasády.

slovakia

left justify in out

Prezident Venezuely Nicolás Maduro počas včerajších hodín nariadil zatvorenie venezuelského veľvyslanectva a konzulátov v USA a návrat všetkých diplomatov do vlasti. Zároveň Spojené štáty obvinil z toho, že tlačia opozičného lídra Juana Guaidóa, ktorý sa v stredu vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely, do pokusu o štátny prevrat.

 

protesty proti Madurovmu režimu vo Venezuele

 

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo však reagoval slovami nasledovne: "Spojené štáty neuznávajú Madurov režim ako vládu Venezuely."

 

"V dôsledku toho nemá podľa Spojených štátov bývalý prezident Nicolás Maduro právnu autoritu na prerušenie diplomatických vzťahov so Spojenými štátmi alebo označenie našich diplomatov za nežiaduce osoby (persona non grata),"

 

img

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo

 

Spojené štáty, Kanada a hlavné juhoamerické krajiny v stredu uznali Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely. Maduro označil tento krok za pokus o prevrat organizovaný Washingtonom a prerušil diplomatické styky s USA. Podpora pre Madura prišla zo strany Ruska, Mexika, Bolívie, Iránu, Kuby, Nikaraguy a Turecka, zatiaľ čo Čína vyzvala na vyriešenie všetkých nezhôd mierovou cestou a vyslovila sa proti vonkajšiemu zasahovaniu do vnútorných záležitostí krajiny.

 

img

Venezuelský prezident Nicolás Maduro



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona