Americká vláda je napojená na servery internetových firiem

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 12:37 • 2 min
Americká vláda je napojená na servery internetových firiem

WASHINGTON - Americká tajná služba NSA a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) sú podľa informácií denníka Washington Post napojené priamo na centrálne počítače piatich internetových spoločností - s ich súhlasom. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Touto cestou si okrem iného zabezpečujú prístup k videozáznamom, fotografiám, e-mailom, dokumentom a kontaktným údajom. Analytici sú tak v dlhšom časom úseku schopní sledovať pohyb a spojenie osôb, napísal denník Washington Post vo svojom štvrtkovom vydaní.

Tajný program podľa neho dostal názov PRISM 2007 a postupom času sa značne rozšíril. Dokumenty, ktoré sa pripravovali na každodenné brífingy prezidenta, sa z väčšej časti spoliehali práve na poznatky získané vďaka tomuto programu, píše DPA.

Washington Post sa odvoláva na internú programovú prezentáciu pre vysokopostavených analytikov NSA. Patrili k nej aj diapozitívy, ku ktorým sa denník dostal. Z nich vyplýva, že sa na tomto programe podieľali internetové spoločnosti Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube a Apple. Spoločnosti Yahoo, Apple a Facebook podľa agentúry Reuters vzápätí popreli tvrdenia Washington Post s tým, že neposkytujú žiadnej vládnej agentúre priamy prístup k svojim severom.

Reuters zároveň citoval nemenovaného amerického predstaviteľa, podľa ktorého bol vládny prieskumný program zameraný iba na osoby, ktoré nie sú občanmi USA a žijú mimo územia Spojených štátov. Zákon, ktorý v rámci tohto programu povoľuje zhromažďovanie dát,  neumožňuje, aby cieľom programu boli americkí občania ani osoby nachádzajúce sa v Spojených štátoch, dodal.  

"Informácie zozbierané v rámci tohto programu patria medzi najdôležitejšie a najhodnotnejšie informácie, ktoré zhromažďujeme, a využívajú sa na ochranu nášho štátu pred širokým spektrom hrozieb," cituje Reuters predstaviteľa USA, ktorý nechcel byť menovaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies