Americká správa sa opiera o odpočúvania i satelitné zábery

NETKY.SK • 31 August 2013, 11:28 • 2 min
Americká správa sa opiera o odpočúvania i satelitné zábery

WASHINGTON - Spojené štáty v piatok zverejnili správu, ktorá v súlade s očakávaniami pripisuje sýrskej vláde zodpovednosť za minulotýždňový chemický útok pri Damasku. Dokument uvádza, že operácia si vyžiadala stovky mŕtvych vrátane detí, ako aj ďalšie podrobnosti, k čomu spravodajské služby údajne dospeli viacerými cestami vrátane odpočúvania armády. Odtajnená správa Američanov uvádza tieto hlavné zistenia:

slovakia

left justify in out

- Operácia si vyžiadala najmenej 1429 mŕtvych vrátane 426 detí.

- Sýrsky vojenský personál pre chemické zbrane pripravoval akciu v oblasti už tri dni pred útokom za použitia plynových masiek.

- Satelitné zábery zachytávajú odpálenie rakiet z vládou kontrolovaných oblastí 90 minút predtým, než sa objavila prvá správa o chemickom útoku.

- Stovka videí spojených s útokom ukazuje symptómy zodpovedajúce vystaveniu ľudí nešpecifikovanému nervovému plynu. 

- Tajné služby zachytili komunikáciu vrátane tej medzi vysokými sýrskymi predstaviteľmi, ktorí "potvrdzujú použitie chemických zbraní" a vyslovujú obavy nad možnými zisteniami inšpektorov OSN. 

Podľa Spojených štátov ich zistenia podporujú navyše výpovede zdravotníkov, svedkov, novinárov ako aj tisíce správ sociálnych médií. Americký minister zahraničia John Kerry v piatok uviedol, že USA už majú všetky fakty a vyšetrovanie chemických inšpektorov OSN nič nové neprinesie. Sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada zároveň označil za "zločinca a vraha". 
Sýria správu amerických tajných služieb odmietla ako "plnú klamstiev" a z činu naďalej obviňuje povstalcov. Washington však usudzuje, že sýrsky vládny režim "s vysokou istotou 21. augusta 2013 vykonal útok chemickými zbraňami", zatiaľ čo druhý scenár, podľa ktorého mohlo ísť o lesť zo strany protivládnych povstalcov, považuje za "vysoko nepravdepodobný". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies