Americká správa o kyberšpionáži má za cieľ naštrbiť dôveru medzi USA a Ruskom

NETKY.SK • 27 Júl 2018, 09:40 • 2 min
Americká správa o kyberšpionáži má za cieľ naštrbiť dôveru medzi USA a Ruskom

MOSKVA - Správa americkej národnej spravodajskej služby, v ktorej sa píše o ekonomickej kyberšpionáži ruských tajných služieb v Spojených štátoch, môže viesť k sankciám voči spoločnostiam, v záujmoch ktorých bola táto špionáž údajne vedená, povedal námestník riaditeľa ruského akademického Ústavu USA a Kanady, Valerij Garbuzov.

slovakia

left justify in out

"Skutočnosť, že všetky krajiny vedú rozviedku v oblastiach svojho záujmu nie je žiadnym tajomstvom. Avšak zverejnenie takýchto správ, najmä v kontexte nepriateľských postojov medzi USA a Ruskom, je cieleným krokom. Nepriamo to môže samozrejme byť cielené aj proti Trumpovi, ktorý zaujal voči Rusku stanovisko neuspokojujúce jeho oponentov a významnú časť politickej elity Spojených štátov,“ povedal Garbuzov.

 

Garbuzov predpokladá, že "toto spustí celý reťazec udalostí, ktoré budú zamerané na podkopanie zárodkov dialógu a interakcie (medzi USA a Ruskom)." Téma Ruska sa stala obzvlášť aktuálnou vo vnútornej agende Spojených štátov po prvom rusko-americkom summite v Helsinkách, povedal expert.

 

"Aj preto sa začínajú objavovať rôzne príbehy, vrátane tejto správy, ktorá vykresľuje Rusko v nepriaznivom svetle," dodal.

 

Pokiaľ ide o možné dôsledky tejto správy, štáty môžu teoreticky rozšíriť sankcie proti tým ruským spoločnostiam, v záujmoch ktorých sa takáto špionáž mohla uskutočniť. "Sankčná politika je hlavným americkým nástrojom na odradenie Ruska v rôznych smeroch," povedal.

 

Námestník predstaviteľa ruského ministerstva zahraničných vecí, Artem Kožin, povedal, že vytvorenie v rámci kybernetickej služby ministerstva obrany, špeciálnej skupiny na boj proti Rusku je výsledkom politického boja proti Trumpovi a Moskva opakovane deklarovala, že s akýmkoľvek zasahovaním do vnútorných záležitostí Spojených štátov nemá nič spoločné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
KAratina New

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona