Americká snemovňa schválila sprísnenie zákona o zbraniach. Má to však háčik

NETKY.SK • 9 Jún 2022, 06:13 • 2 min
Americká snemovňa schválila sprísnenie zákona o zbraniach. Má to však háčik

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov tak urobila v reakcii na masovú streľbu v Buffale v štáte New York a Uvalde v Texase. Návrh zákona obsahuje viacero obmedzení v súvislosti s držbou zbraní vrátane zvýšenia minimálneho veku na kúpu poloautomatickej zbrane z 18 na 21 rokov.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona však zrejme teraz neschváli americký Senát. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a stanica NBC News.

 

img

 

Návrh zákona prešiel v pomer 223 - 204 hlasov, pričom za jeho schválenie hlasovali takmer všetci demokrati a pridali sa k nim aj piati republikáni. K hlasovaniu poslanci pristúpili po tom, ako si Komisia Snemovne reprezentantov vypočula výpovede rodičov a preživších streľby v Uvalde spred dvoch týždňov. Medzi svedkami bola aj 11-ročná Miah Cerrillová, ktorá sa zamazala krvou zastreleného kamaráta, hrala mŕtvu a to jej pomohlo prežiť.

 

Návrh zákona teraz poputuje do amerického Senátu, v ktorom majú republikáni a demokrati v podstate rovnaký počet kresiel. Podľa agentúry AP pritom tento návrh nemá šancu v Senáte prejsť a stať sa zákonom, keďže Senát vedie rokovania zamerané na zlepšenie programov o duševnom zdraví, posilnení bezpečnosti škôl a sprísnení kontrolných previerok a nie dostupnosti strelných zbraní.

 

Prečítajte si tiež: V českej nemocnici strieľal opitý muž!

 

Masové streľby v USA zriedkavo prinútia americký Kongres konať, no streľba v Uvalde, ktorá šokovala celú krajinu, prinútila amerických zákonodarcov z oboch táborov hovoriť o potrebe zmeny.

 

img

 

Návrh zákona, ktorý v stredu schválila Snemovňa reprezentantov, pozostáva z viacerých návrhov predložených demokratmi ešte pred nedávnymi udalosťami v Buffale a Uvalde. Strelci v oboch týchto prípadoch, na zakladenej škole v Uvalde i v supermarkete v Buffale, mali pritom len 18 rokov, keď si zakúpili poloautomatické zbrane, ktoré následne použili pri útokoch. Pri streľbe v Buffalo zahynulo 10 ľudí a incident na základnej škole v Uvalde si vyžiadal životy 19 žiakov a 2 učiteľov.

 

Republikáni, ktorí odmietli podporiť prísnejšie zákony, čelia v súvislosti s nedávnymi incidentmi v súčasnosti vyššiemu tlaku, aby podobné sprísnenie zákonov o zbraniach podporili. Podľa posledného prieskumu verejnej mienky, ktorý si nechala vypracovať stanica NBC News, totiž väčšina dospelých Američanov podporuje prísnejšie zákony o zbraniach a približne 77 percent opýtaných si myslí, že minimálny vek pre kúpu poloautomatickej zbrane by mal byť 21 rokov, ak nie viac.

 

Možno vás zaujme: V Berlíne vrazilo auto do davu ľudí!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies