Americká snemovňa reprezentantov schválila návrh na ukončenie hromadného zberu dát

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 09:49 • 2 min
Americká snemovňa reprezentantov schválila návrh na ukončenie hromadného zberu dát

WASHINGTON - Snemovňa reprezentantov USA prijala v stredu návrh zákona, ktorý by ukončil hromadné zhromažďovanie údajov o telefonátoch Američanov. Navrhované opatrenia však ešte musí schváliť Senát, kde ich podpora nie je istá, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Členovia snemovne hlasovali za zákon nazvaný USA Freedom Act pomerom hlasov 338:88. Ak by vstúpil do platnosti, ukončil by kontroverzné hromadné zhromažďovanie údajov o komunikácii zo strany Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) a ďalších spravodajských služieb. Tie by dostali prístup k takýmto záznamom len s povolením súdu v prípadoch dôvodného podozrenia zo spojenia s medzinárodným terorizmom.

 

Dôrazná podpora novému zákonu v tábore demokratov i republikánov v Snemovni reprezentantov by mohla zvýšiť tlak na republikánskeho lídra väčšiny v Senáte Mitcha McConnella, aby umožnil hlasovanie o tomto návrhu.

McConnell a viacerí ďalší poprední republikánski senátori vrátane predsedu výboru pre ozbrojené sily Johna McCaina podporujú predĺženie existujúceho programu hromadného zberu dát o päť rokov, čo by však narazilo na ostrý odpor v snemovni.

 

Program hromadného zhromažďovania údajov vyvolal znepokojenie mnohých zástancov súkromia od jeho odhalenia bývalým spolupracovníkom NSA Edwardom Snowdenom v roku 2013. Program prebieha na základe zákona známeho ako USA PATRIOT Act, prijatého po útokoch z 11. septembra 2001. Platnosť niektorých častí tohto zákona, vrátane tých, ktoré povoľujú rozsiahle zhromažďovanie dát, vyprší 1. júna tohto roka. Jeho stúpenci zdôrazňujú, že poskytuje nevyhnutné nástroje v boji proti terorizmu.

 

McCain uviedol, že spolu s republikánskymi kolegami intenzívne debatovali o novom zákone na straníckom obede v stredu. Pre Reuters však povedal, že vôbec nevie, ako to napokon dopadne.

 

Biely dom oznámil, že prezident Barack Obama podporuje reformy v novom zákone, ktorý by v prípade schválenia v oboch komorách Kongresu podpísal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona