Americká porota federálneho súdu viní Arabskú banku z financovania terorizmu

NETKY.SK • 23 September 2014, 08:04 • 2 min
Americká porota federálneho súdu viní Arabskú banku z financovania terorizmu

NEW YORK - Porota amerického federálneho súdu v pondelok vyhlásila, že Arabská banka poskytovala materiálnu podporu palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Banka musí poskytnúť kompenzácie obetiam viac ako dvoch desiatok útokov, ktoré islamistické hnutie údajne vykonalo v Izraeli a na palestínskom území.
      

Rozsudok, ktorý prišiel po ostro sledovanom šesťtýždňovom súdnom procese na americkom federálnom súde v Brooklyne, je podľa právnikov prvým prípadom civilného financovanie terorizmu, ktorý sa dostal pred súd v USA.  Žalobu na Arabskú banku podalo približne 300 Američanov, ktorí sú obeťami útokov, alebo ich príbuzní. Obvinili banku sídliacu v Jordánsku z toho, že vedome udržiavala kontá agentov Hamasu. Mala tiež financovať miliónové platby rodinám samovražedných útočníkov a tých, ktorých uväznili alebo zranili počas palestínskeho povstania. To vypuklo v roku 2000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona