Americká polícia už nebude od armády dostávať zbrane určenej na boj

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 08:44 • 2 min
Americká polícia už nebude od armády dostávať zbrane určenej na boj

CAMDEN/WASHINGTON - Príslušníci mestskej polície v USA už nebudú od armády dostávať zbrane určenej na boj. Oznámil to v pondelok americký prezident Barack Obama v prejave v meste Camden v štáte New Jersey.

slovakia

left justify in out

Armáda má odteraz zakázané dodávať polícii obrnené vozidlá, veľkokalibrové zbrane a maskovacie uniformy. Výzbroj, ktoré je určená do vojny, by nemala byť nástrojom orgánov činných v trestnom konaní, myslí si americký prezident.

 

Podľa denníka New York Times tým reagoval na množiace sa prípady policajného násilia voči menšinám a následných tvrdých zásahov proti demonštrantom. Zároveň si osvojil návrhy pracovnej skupiny, ktorú zriadil po rasových nepokojoch vo Fergusone.

 

Ďalšími novinkami sú malé kamery, ktorými bude vybavených čoraz viac policajtov, aby sa dokumentovalo ich správanie. Výcvik policajtov bude zameraný viac na deeskaláciu. Zverejňovať sa bude viac informácií o tom, koho a prečo policajti kontrolovali. Tým sa má zabrániť diskriminácii Latinskoameričanov a černochov.

 

Nepokoje vo Fergusone, New Yorku a inde však majú podľa Obamu hlbšie korene. "Ak nie sme ako spoločnosť pripravení riešiť rasové problémy, nemôžeme očakávať, že ich bude riešiť polícia," povedal prezident USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies