Americká lietadlová loď USS Lexington sa našla po 76 rokoch

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 12:28 • 2 min
Americká lietadlová loď USS Lexington sa našla po 76 rokoch

SYDNEY - Pri Austrálii našli vrak americkej lietadlovej lode, ktorá sa potopila počas druhej svetovej vojny. Loď USS Lexington sa podarilo lokalizovať v Koralovom mori v hĺbke asi tri kilometre, približne 800 kilometrov od východného pobrežia Austrálie.

slovakia

left justify in out

Loď sa potopila počas bitky v Koralovom mori v dňoch 4. až 8. mája 1942. Počas bojov zahynulo 216 členov jej posádky, vyše 2 000 ďalších sa podarilo zachrániť.

Americké námorníctvo potvrdilo, že vrak objavil pátrací tím vedený spoluzakladateľom Microsoftu Paulom Allenom. Zábery ukazujú, že je dobre zachovaný. Spolu s loďou objavili aj 11 z jej 35 lietadiel.

Bitka v Koralovom mori bola dôležitou bitkou druhej svetovej vojny. Považuje sa za kľúčový moment zastavenia postupu Japonska v Tichomorí. Lexington potopili americké sily po tom, čo ju počas bitky zasiahli viaceré japonské torpéda a bomby a ťažko ju pri tom poškodili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona