Americká General Electric sa obáva nového poľského zákona, pre devízové hypotéky chce odškodné

NETKY.SK • 25 August 2015, 14:11 • 2 min
Americká General Electric sa obáva nového poľského zákona, pre devízové hypotéky chce odškodné

VARŠAVA - Americká spoločnosť General Electric (GE) bude žiadať v mene svojej poľskej dcéry Bank BPH náhradu akýchkoľvek škôd spôsobených plánovanou konverziou hypotekárnych úverov poskytnutých vo švajčiarskych frankoch (CHF) na pôžičky v zlotých.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom v utorok generálny riaditeľ GE Keith Sherin v liste adresovanom poľským úradom. Zákon o konverzii devízových hypoték odhlasovala tento mesiac dolná komora poľského parlamentu. V deň jeho schválenia sa akcie BPH prepadli o 10 % a podľa Sherina nemožno vylúčiť ďalšie straty.


"GE Group bude požadovať úplnú náhradu za akúkoľvek škodu spôsobenú prijatím a podpísaním zákona," uvádza sa v liste, ktorý zverejnila horná komora poľského parlamentu - Senát na svojej internetovej stránke, Vládny návrh zákona o čiastočnej konverzii hypotekárnych úverov poskytnutých vo švajčiarskych frankoch sa vzťahuje na zhruba 47 % dlžníkov s devízovými hypotékami. Legislatíva má poľským bankám priniesť dodatočné náklady vo výške 9,5 mld. poľských zlotých (PLN). Po schválení v dolnej komore parlamentu bude o zákone hlasovať Senát, ktorý ho následne vráti dolnej komore.


Poľský hypotekárny trh eviduje úvery poskytnuté v švajčiarskych frankoch v celkovej hodnote 144 mld. PLN, čo predstavuje zhruba 8 % hrubého domáceho produktu krajiny. Väčšinu z týchto úverov si dlžníci brali pred vypuknutím dlhovej krízy v roku 2008 v snahe profitovať z nízkych švajčiarskych úrokových sadzieb. Splátky úverov sa však zvýšili po tom, čo švajčiarska centrálna banka v januári ukončila politiku udržiavania franku v stanovenom pásme. To viedlo k prudkému zhodnoteniu kurzu franku voči euru a ďalším menám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies