Americká Exministerka Yatesová uviedla, že Flynn bol vydieraný Moskvou

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 06:12 • 2 min
Americká Exministerka Yatesová uviedla, že Flynn bol vydieraný Moskvou

WASHINGTON - V rámci vyšetrovania aféry týkajúcej sa kontaktov členov kampane prezidenta Donalda Trumpa s predstaviteľmi Ruska vypovedali v pondelok pred výborom Senátu vo Washingtone exministerka spravodlivosti Sally Yatesová a bývalý šéf amerických tajných služieb James Clapper.

slovakia

left justify in out

Yatesová povedala, že v januári už krátko po Trumpovej inaugurácii varovala Biely dom, že poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn by mohol byť vydierateľný zo strany Moskvy, pretože má kontakty s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom.

 

Biely dom takisto informovala, že Flynn klamal viceprezidentovi Mikeovi Penceovi o svojich telefonátoch s Kisľakom, pričom ten sa ho v dobrej viere zastal. "Myslíme si, že generál Flynn, pokiaľ ide o Rusov, bol kompromitovaný. Bol to problém, a to nielen preto, že si myslíme, že Rusi to vedeli, ale mali aj dôkazy," povedal Yatesová. Vznikla tým podľa nej situácia, v ktorej mohol byť poradca pre národnú bezpečnosť vydierateľný.

 

Yatesová sa k škandálu vyjadrila prvýkrát verejne. Potvrdila predchádzajúce informácie médií, že Biely dom včas informovala o obavách ministerstva spravodlivosti týkajúcich sa Flynna. Podrobnosti o obsahu rozhovorov medzi Flynnom a Kisľakom však neuviedla. Yatesovú odvolal Trump krátko po nástupe do funkcie, pretože kritizovala jeho imigračný dekrét.

 

Pred Yatesovou svedčil pred senátnym výborom aj bývalý vládny úradník, ktorý povedal, že tri dni po víťazstve vo voľbách varoval Trumpa aj exprezident Barack Obama, aby Flynna nemenoval za poradcu pre národnú bezpečnosť. Flynn nakoniec pod verejným tlakom odstúpil len po 24 dňoch vo funkcii.

 

Clapper v pondelok pred senátnym výborom vyzval "na ostražitosť a prijatie opatrení proti ohrozeniu základov nášho demokratického politického systému". Rusi sa podľa neho cítia byť posmelení, aby takého aktivity vyvíjali i v budúcnosti v USA aj inde vo svete a ešte ich zintenzívnili, povedal Clapper na margo tvrdení, že Rusko je zodpovedné za hackerské útoky a dezinformačnú kampaň počas vlaňajšieho predvolebného boja v USA.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona