Americká ekonomika rastie len mierne a nevytvára nové pracovné miesta

NETKY.SK • 21 Október 2010, 07:21 • 2 min
Americká ekonomika rastie len mierne a nevytvára nové pracovné miesta

Americká ekonomika rastie len mierne a nevytvára nové pracovné miesta

slovakia

left justify in out

img

Americká ekonomika rástla v septembri a na začiatku októbra miernym tempom, inflačné tlaky sú nízke a firmy nevytvárajú dostatok pracovných miest. A neukazujú sa žiadne signály, že konjunktúra by sa mala v najbližšom čase zrýchliť, uviedla americká centrálna banka (Fed) v takzvanej Béžovej knihe.

Fed vydáva Béžovú knihu osemkrát do roka a je akousi neoficiálnou správou o stave americkej ekonomiky. Vychádza z prieskumov v podnikateľskej sfére po celých Spojených štátoch.

Dnešná Béžová kniha je ďalším dokladom toho, že oživenie ekonomiky je slabé na to, aby generovalo nové pracovné miesta. Správa je zároveň podkladom pre rozhodovanie menového výboru FOMC, ktorý sa stretne na dvojdňovom zasadnutí 2. a 3. novembra. Trhy vo všeobecnosti očakávajú, že Fed na ňom rozhodne o ďalšom kvantitatívnom uvoľňovaní.

Spotrebiteľské výdavky vo väčšine regiónov stagnovali alebo sa zvýšili len mierne. Podľa Fedu Američania nakupujú iba najnutnejšie veci. Trh rezidenčných nehnuteľností zostáva slabý, aj keď ceny sa stabilizujú.

"Firmy naďalej odkladajú kapitálové výdavky," uvádza v správe Fed. Príčinou sú neistoty týkajúce sa ďalšieho smerovania ekonomiky a politiky. Centrálna banka dodala, že firmy nie sú ochotné prijímať nových ľudí, pretože ekonomika je stále slabá.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies