Americká ekonomika pokračuje v miernom raste

NETKY.SK • 30 August 2012, 11:21 • 2 min
Americká ekonomika pokračuje v miernom raste

Americká ekonomika pokračuje v miernom raste - Svet Americká ekonomika pokračovala v miernom raste v júli a začiatkom augusta a tvorba nových pracovných miest sa zrýchlila, uvádza vo svojej aktuálnej správe Federálny rezervný systém (Fed) v takzvanej Béžo

slovakia

left justify in out

imgAmerická ekonomika pokračovala v miernom raste v júli a začiatkom augusta a tvorba nových pracovných miest sa zrýchlila, uvádza vo svojej aktuálnej správe Federálny rezervný systém (Fed) v takzvanej Béžovej knihe.
      Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu ekonomiky podmienok. Fed pri jej zostavovaní vychádza z informácií od podnikateľov po celej krajine.
      Fed v stredajšej (29. 8.) zverejnenej správe uvádza, že ekonomika mierne rástla v 9 z 12 distriktov, čo sa veľmi podobá hodnoteniu predchádzajúcej Béžovej knihy. Rast v oblasti predaja áut, turizmu a predaja domov v júli a v prvej časti augusta vykompenzoval slabosť výrobného sektora.
      "Správy z 12 distriktov Fedu signalizujú, že ekonomická aktivita vo väčšine regiónov a sektorov v júli naďalej mierne rástla," uvádza sa v správe Fedu.
      Správa bude podkladom pre rozhodovanie členov menového výboru Fed, takzvaného Federálneho výboru pre obchodovanie na voľnom trhu (FOMC), na ich najbližšom zasadnutí 12. a 13. septembra o nastavení menovej politiky. Na stretnutí budú napríklad diskutovať o tom, či Fed spustí ďalší výkup dlhopisov na podporu ekonomiky.
      Americká ekonomika vzrástla v 2. kvartáli medziročne o 1,7 %. Jej motorom bol export a investície do nerezidenčných stavieb. Tempo rastu sa spomalilo v porovnaní s 1. kvartálom, kedy dosiahlo 2 %.
      Aktuálna Béžová kniha popisuje situáciu v ekonomike na začiatku 3. kvartálu a signalizuje, že oživovanie ekonomickej aktivity je stále slabé na to, aby sa zrýchlilo tempo tvorby nových pracovných miest. "Väčšina distriktov uviedla, že zamestnanosť stagnuje alebo rastie len mierne."
      Fed tiež konštatoval, že výroba sa v mnohých distriktoch spomalila. Príčinou je slabý zahraničný dopyt, predovšetkým v Ázii. 

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies