Americká ekonomika pokračovala na začiatku roka v raste

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 10:26 • 2 min
Americká ekonomika pokračovala na začiatku roka v raste

WASHINGTON - Americká ekonomika pokračovala na začiatku roka v raste. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Od začiatku roka do polovice februára ekonomika expandovala vo väčšine regiónov USA, uviedla v stredu (4.3.) americká centrálna banka Fed vo svojej Béžovej knihe (Beige Book). Zvýšili sa spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadá až 70 % ekonomickej aktivity, a predaj áut. Vo väčšine regiónov mierne vzrástli mzdy. Federálny rezervný systém (Fed) pozorne sleduje tento ukazovateľ ako signál vývoja aktuálne mimoriadne nízkej inflácie.

Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky, ktorú Fed vydáva osemkrát do roka. Centrálna banka pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk. Údaje obsiahnuté v správe využije Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) aj pri rozhodovaní na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa bude konať 17. a 18. marca.

 

Fed sa čoraz viac približuje svojmu cieľu plnej zamestnanosti, ako uviedla šéfka banky Janet Yellenová pred Kongresom. Experti počítajú s tým, že miera nezamestnanosti vo februári opäť klesla, konkrétne na 5,6 %. Fed vzhľadom na zlepšenie vyhliadok ekonomiky signalizoval zvýšenie úrokových sadzieb, zatiaľ však jasne nenaznačil, kedy sa to stane. Analytici očakávajú sprísnenie menovej politiky najskôr v polovici roka.

 

Fed drží kľúčový úrok od konca roka 2008 na historickom minime 0 % až 0,25 %. Americká ekonomika na začiatku roka síce rástla vo väčšine regiónov aj napriek snehovým búrkam, ktoré v niektorých oblastiach narušili ekonomickú aktivitu, ale inflácia je stále mimoriadne nízka. V januári sa spotrebiteľské ceny dokonca v medziročnom porovnaní znížili o 0,1 %. To bol ich prvý pokles od októbra 2009. Dôvodom bol prepad cien ropy. Inflačný cieľ Fed je na úrovni 2 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies