Americká diplomacia poukázala vo výročnej správe na najväčšie nedostatky Slovenska

NETKY.SK • 13 Apríl 2017, 11:38 • 2 min
Americká diplomacia poukázala vo výročnej správe na najväčšie nedostatky Slovenska

BRATISLAVA - BRATISLAVA – Podľa správy má Slovensko najväčšie problémy v oblasti ľudských práv, ktorá sa bezprostredne týka korupcie v najvyšších politických kruhoch a nedôveryhodné súdnictvo.

slovakia

left justify in out

Problémy, ktoré v správe vypichla americká diplomacia sa ďalej týkajú diskriminácie Rómov, problémami so segregáciou rómskych detí v školách, kauzy, ktoré sa začali objavovať v spojitosti s policajnou brutalitou a v neposlednom rade islamofóbnu rétoriku verejných činiteľov.

 

Problémy s políciou v súvislosti porušovania ľudských práv, fyzické týranie zadržaných osôb a používanie detenčných zariadení, na ktoré už viac krát poukázala bývalá ombutsmanka Dubovcová, no neúspešne. Zneužívanie právomocí verejných činiteľov na ochranu politických alebo finančnej elity. 

 

Medzi ďalšie významné problémy v oblasti ľudských práv správa radí fyzické týranie zadržaných osôb a policajné použitie nepovolených detenčných zariadení na zadržiavanie osôb, nedostatok nezávislého dohľadu nad políciou, cielené útoky na nezávislosť tlače využívaním žalôb na ochranu osobnosti členmi politickej, súdnej a finančnej elity, prejavy antisemitizmu od pravicových skupín a násilie, ponižujúce výroky a demonštrácie proti moslimom, utečencom a migrantom. Podľa správy sú niektorí vládni činitelia zapletení do korupčných praktík, pričom žiaden z nich nebol postihnutí a naďalej zotrvávajú vo svojich funkciách.

 

V ďalšom bode správy rozobrali obavy z rastúcej konsolidácie vlastníctva v mediálnom sektore, ktorá v konečnom dôsledku môže ohroziť slobodu tlače. Správa poukazuje na to že niektorí vládny predstavitelia odmietajú komunikovať s dvoma denníkmi, kvôli údajne zaujatosti voči ich osobám a informácie zverejňované týmito médiami za nepravdivé.

 

Správa hodnotí aj slávnu Kauzu Bašternák, ktorá otriasla celým Slovenskom a do dnešného dňa skutočne nevyšetrila. Až pod tlakom médii a verejnosti Generálna prokuratúra a polícia znovu otvorila vyšetrovanie podozrenia z Bašternákového daňového podvodu. Správa poukazuje na zvýšenie počtu sympatizantov fašizmu, organizovanie neonacistických podujatí na ktorých šíria antisemitické idey. Zaklincoval to úspech krajne pravicovej strany ĽSNS popierajúca holokoust, ktorá sa v minuloročných parlamentných voľbách dostala do parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies