Americká delegácia rokovala na Kube o nových vzťahoch; Castro ju neprijal

NETKY.SK • 20 Január 2015, 11:05 • 2 min
Americká delegácia rokovala na Kube o nových vzťahoch; Castro ju neprijal

HAVANA - Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez povedal skupine amerických kongresmanov a senátorov, že jeho krajina je otvorená prehĺbeniu diplomatických a obchodných vzťahov.

slovakia

left justify in out

Kongresová delegácia sa však počas tohtotýždňovej návštevy Kuby nestretla s prezidentom Raúlom Castrom - mužom ktorý má v právomoci uskutočniť množstvo kľúčových rozhodnutí v súvislosti s novými americko-kubánskymi vzťahmi. Píše o tom dnes agentúra AP.
      

Americkú delegáciu viedol demokratický senátor a predseda senátneho právneho výboru Patrick Leahy, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri rokovaní o prepustení amerického humanitárneho pracovníka Alana Grossa v rámci dohody o výmene zajatcov a tým pripravil priestor pre úplné diplomatické vzťahy týchto dvoch krajín. 
      

Leahy sa s Castrom stretol počas svojich predchádzajúcich ciest na Kubu, nie však v pondelok. Delegácia amerických politikov rokovala v pondelok niekoľko hodín s kubánskym šéfom diplomacie Brunom Rodríguezom. Kuba podľa neho privítala rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu o uvoľnení amerického obchodného embarga. Na základe tohto kroku sa Američanom rozširuje povolenie cestovať na Kubu a rozširujú sa aj obchodné vzťahy vrátane exportu telekomunikačných zariadení a veľkoobchodného tovaru pre využitie v malom súkromnom sektore tejto karibskej krajiny.
      

"(Rodríguez) je otvorený každému jednému bodu z týchto otázok, od obchodu až po komunikáciu," povedal Leahy pred odchodom z Havany. V stredu pricestuje na "ostrov slobody" Roberta Jacobsonová, špecialistka na Latinskú Ameriku z ministerstva zahraničných vecí USA, aby v Havane viedla vyjednávanie v otázke opätovného otvorenia amerického veľvyslanectva.
      

Leahy a päť ďalších demokratických senátorov a zástupcov sa na Kube snažili uľahčiť úplné obnovenie vzťahov tým, že tlmočili tamojším predstaviteľom fakt, že kroky, ktoré podniknú v nasledujúcich mesiacoch, ovplyvnia otvorenosť Kongresu smerom k Obamovým reformám.
      

Politici sa tiež podľa AP snažili vyzistiť odpoveď na najväčšiu otázku v súvislosti s novou etapu americko-kubánskych vzťahov: Akým spôsobom odpovie Castrova vláda na naliehanie Washingtonu smerom k rozšíreniu vzťahov a obchodných väzieb?
      

Kuba zatiaľ pozitívne prijala Obamovo uvoľnenie obchodného embarga. Havana uviedla, že víta celý Washingtonom ponúknutý balík nových ekonomických vzťahov, od predaja telekomunikačného vybavenia až po export do súkromného sektora. Trvá však na tom, že si udrží politický systém založený na jednej strane i centrálne plánovanú ekonomiku.
      

Senátori sa v nedeľu stretli aj s vyše desiatkou kubánskych disidentov vrátane kritikov 18-mesačného tajného vyjednávania, ktoré viedlo k minulomesačnému oznámeniu o obnove diplomatických vzťahov. Šéf mimovládnej Kubánskej komisie ľudských práv a národného uzmierenia (CCDHRN) Elizardo Sánchez povedal, že zúčastnení odovzdali zoznam 24 dlhodobých väzňov, ktorých prepustenie požadujú. 
      

Ide o osoby, ktoré by mali byť pridané do už existujúceho zoznamu 53 ľudí figurujúcich na zozname Obamovej administratívy. Súčasťou dohody o obnovení americko-kubánskych vzťahov bolo totiž aj januárové prepustenie 53 kubánskych politických väzňov na danom zozname. Leahy a jeho kolegovia hovorili v sobotu i s predstaviteľmi ministerstva kultúry. Témou bola teoretická účasť Kuby na letnom festivale tradičnej kultúry vo Washingtone.
      

Americká kongresová delegácia tiež v pondelok rokovala s nižšie postavenými kubánskymi predstaviteľmi zo sektorov poľnohospodárstva, životného prostredia a telekomunikácii. Hoci Obamove kroky spadajú pod jeho výkonnú právomoc a nevyžadujú súhlas Kongresu, zákonodarcovia môžu ešte stále prekaziť kľúčové opatrenia vrátane odstránenia Kuby zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona