Americká CIA mala väzenie v Poľsku

NETKY.SK • 31 Máj 2011, 08:23 • 2 min
Americká CIA mala väzenie v Poľsku

Americká CIA mala väzenie v Poľsku

slovakia

left justify in out

img

Po dlhoročných špekuláciách a dohadoch o tajnej väznici americkej spravodajskej služby CIA v Poľsku noviny Gazeta Wyborcza údajne našli dôkazy o ich existencii.
      Prokurátor Jerzy Mierzewski chcel obviniť štátnych úradníkov z obdobia vlády Zväzu demokratickej ľavice (2001-2005) z porušenia ústavy, protizákonného zbavenia slobody a účasti na zločinoch proti ľudskosti, informoval dnes denník. Príslušní predstavitelia mali súhlasiť s vytvorením tajného zariadenia CIA v blízkosti dediny Szymany na severovýchode Poľska.
      Mierzejewskému však pred dvoma týždňami prípad odobrali. Predtým už odvolali aj ďalšieho prokurátora, ktorý sa týmto vyšetrovaním zaoberal. Ich nadriadený neuviedol žiadne dôvody ich preloženia, uviedla Gazeta Wyborcza.
      Podľa denníka nechce americká strana pri objasňovaní záležitosti spolupracovať. Poľská prokuratúra pritom údajne hrá o čas, aby dosiahla premlčanie, uviedli noviny s odvolaním sa na zdroje z justičných kruhov. Vyšetrovanie sa začalo v roku 2008.
      Organizácia pre ľudské práva Human Rights Watch (HRW) v roku 2005 obvinila okrem iných Poľsko a Rumunsko z toho, že na svojich územiach tolerovali tajné centrá CIA pre vypočúvanie osôb podozrivých z terorizmu. Vyšetrovateľ Rady Európy Dick Marty v roku 2007 zverejnil správu, v ktorej existenciu väzníc CIA v strednej a východnej Európe pokladal za dokázanú. Všetky poľské vlády to dosiaľ dôrazne popierajú.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona