Americká astronautka dosiahla svetový rekord: Prekonala počet výstupov do kozmu

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 08:44 • 2 min
Americká astronautka dosiahla svetový rekord: Prekonala počet výstupov do kozmu

CAPE CANAVERAL - Najstaršia astronautka v aktívnej službe, 57-ročná Peggy Whitsonová, prekonala dnes svetový rekord v kategórii žien v počte výstupov a zároveň aj celkovom čase strávenom v otvorenom kozme.

slovakia

left justify in out

Americká astronautka podnikla dnes svoju v poradí už ôsmu vesmírnu vychádzku, čím prekonala všetky svoje ženské predchodkyne. Zároveň počas výstupu zdolala aj ženský rekord v celkovom čase strávenom v otvorenom kozme, ktorý bol doposiaľ 50 hodín a 40 minút a držala ho astronautka Sunita Williamsová.

 



Cieľom dnešného výstupu Whitsonovej a ďalšieho amerického astronauta Shana Kimbrougha z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bolo dokončiť upevnenie spojovacieho adaptéru, ktorý v budúcnosti umožní pristávať na ISS pilotovaným komerčným vesmírnym lodiam spoločností SpaceX a Boeing.

 



Dnešný výstup však napriek prekonaným rekordom dvojici astronautov nevyšiel celkom podľa predstáv. Stratili pri ňom totiž dôležitý kus tepelného ochranného štítu ISS.

Whitsonová nehodu okamžite nahlásila pozemnému riadiacemu centru amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Jeho experti ubezpečili, že sa stratená časť štítu od ISS vzďaľuje, takže kolízia so základňou nehrozí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies