Americká armáda začne prepúšťať vojakov, ktorí sa nechcú dať zaočkovať proti covidu

NETKY.SK • 3 Február 2022, 08:09 • 2 min
Americká armáda začne prepúšťať vojakov, ktorí sa nechcú dať zaočkovať proti covidu

WASHINGTON - Americká armáda v stredu oznámila, že začne prepúšťať vojakov, ktorí sa odmietajú podriadiť pravidlu o povinnom očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Podľa vyhlásenia by tak mohlo byť prepustených viac ako 3 000 vojakov. V aktívnej službe je v americkej armáde dokopy 482 000 ľudí.

slovakia

left justify in out

„Nezaočkovaní vojaci sú rizikom pre ozbrojené sily a ohrozujú ich pripravenosť," povedala štátna tajomníčka ministerstva obrany Christine Wormuthová vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP. Dodala, že armáda začne s prepúšťaním vojakov, ktorí odmietajú podstúpiť vakcináciu a aktuálne ani nečakajú na rozhodnutie úradov o udelení prípadnej výnimky z tohto pravidla.

 

img

 

Z funkcie už bolo 26. januára odvolaných šesť vyššie postavených dôstojníkov, vrátane dvoch veliteľov práporov, ktorí sa odmietli dať zaočkovať. Armáda zároveň adresovala "napomenutia" ďalším 3 073 vojakom, ktorí taktiež odmietajú podstúpiť povinnú vakcináciu.

 

Americké námorníctvo v polovici vlaňajšieho októbra oznámilo, že zo svojich radov prepustí každého zamestnanca, ktorý sa odmietne dať zaočkovať. Dosiaľ takto prepustilo asi 40 svojich príslušníkov. Námorná pechota, ďalšia zložka ozbrojených síl USA, už takto prepustila viac ako 300 svojich príslušníkov. AFP pripomína, že tieto dve zložky sú v súvislosti s možnou nákazou považované za obzvlášť krehké, nakoľko aj jeden človek infikovaný novým koronavírusom by mohol nakaziť celú loď či ponorku a vyradiť ju tak z akcie.

 

img

 

Podľa vyhlásenia Pentagonu je prinajmenšom prvou dávkou proticovidovej vakcíny zaočkovaných približne 97 percent z celkových 1,4 milióna príslušníkov ozbrojených síl USA, ktorí sú v aktívnej službe.

 

Prečítajte si: Jeff Bezos pobúril pamiatkarov. Pre jeho obrovskú jachtu rozoberú historický most!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona