Americká armáda skúma väznice vhodné pre väzňov z Guantánama

NETKY.SK • 21 August 2015, 07:19 • 2 min
Americká armáda skúma väznice vhodné pre väzňov z Guantánama

WASHINGTON - Americká armáda skúma nápravné zariadenia v USA, do ktorých by mohla prepraviť osoby zadržiavané vo väznici na základni Guantánamo na Kube. Informoval o tom vo štvrtok americký minister obrany Ashton Carter.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia rezortu podľa neho už navštívili vojenskú väznicu Fort Leavenworth v Kansase a chystajú sa do ďalšej v Charlestone, v Južnej Karolíne. Chcú zistiť, či by tam mohli umiestniť väzňov z Guantánama, ktorých sa nechystajú prepustiť na slobodu. Úradníci navštívia aj civilné väznice.

 

Podľa agentúry DPA administratíva prezidenta Baracka Obamu dokončuje plán na definitívne uzatvorenie Guantánama, ktorý predloží Kongresu.

 

Obama už pri nástupe do funkcie prisľúbil zatvorenie Guantánama, ktoré podľa neho poškodzuje obraz USA vo svete a v konečnom dôsledku tak slúži propagande teroristov. Doteraz to však urobiť nemohol, hlavne pre nesúhlas oponentov v americkom Kongrese.

 

Administratíva chce však naďalej znižovať počet väzňov na Guantáname prostredníctvom transferov do iných krajín. Ukončenie činnosti zariadenia, v ktorom sú zadržiavané osoby podozrivé z terorizmu, a to väčšinou bez vznesenia obvinení a súdneho procesu, je podľa Bieleho domu v prioritnom záujme národnej bezpečnosti Spojených štátov, a tiež v záujme amerických daňových poplatníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies