Americká armáda sa pokúšala zachrániť novinára Jamesa Foleyho: Akcia bola neúspešná

NETKY.SK • 21 August 2014, 07:24 • 2 min
Americká armáda sa pokúšala zachrániť novinára Jamesa Foleyho: Akcia bola neúspešná

WASHINGTON - Americká armáda sa pokúsila vyslobodiť novinára Jamesa Foleyho a ďalšieho amerického rukojemníka počas tajnej operácie v Sýrii. Pri prestrelke s bojovníkmi hnutia Islamský štát (IS) vojaci zistili, že zajatci nie sú na predpokladanom mieste. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Operáciu schválil prezident Barack Obama na základe informácií tajnej služby. Predstavitelia USA odtajnili operáciu deň po tom, ako militantná skupina Islamský štát podľa svojho tvrdenia pripravila o hlavu 40-ročného Foleyho.
      

K záchrannej operácii došlo počas leta, ale nie v minulých týždňoch. Konkrétny dátum a čas predstavitelia nespresnili. Americké špeciálne jednotky vysadili v Sýrii spolu ďalším vojenským personálom. Podporovali ich vrtuľníky a lietadlá. Po dosiahnutí cieľovej zóny sa vojaci dostali do prestrelky s ozbrojencami z militantnej skupiny Islamský štát, ktorých počas boja niekoľko zahynulo.

 

Medzi rukojemníkmi, ktorých chcela armáda oslobodiť, bol aj Steven Sotloff. Je to americký novinár, ktorého sťatím sa IS vyhrážala na tom istom videu, na ktorom zverejnila popravu Foleyho. Rodiny rukojemníkov boli o operácii informované, "ale až keď to bolo z operačného hľadiska bezpečné," povedal vysokopostavený americký predstaviteľ.
      

Podľa hovorcu Pentagónu Johna Kirbyho sa operácia zameriavala na konkrétnu únoscovskú sieť v rámci IS. Nespresnil, o akú sieť išlo. "Ako sme opakovane uviedlo, vláda Spojených štátov sa usiluje o bezpečnosť a blaho svojich občanov, obzvlášť tých, ktorí trpia v zajatí. V tomto prípade sme poslali tých najlepších z americkej armády do nebezpečenstva, aby sa pokúsili priviezť našich občanov domov," povedal Kirby.
      

Dodal, že USA "nebudú tolerovať únosy našich ľudí a budú neúnavne pracovať, aby zaistili bezpečnosť našich občanov a doviedli ich väzniteľov k zodpovednosti".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona