Americká armáda preveruje identitu jedného z vojakov na legendárnej fotografii z Iwo Jima

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 09:08 • 2 min
Americká armáda preveruje identitu jedného z vojakov na legendárnej fotografii z Iwo Jima

WASHINGTON - Námorná pechota Spojených štátov (USMC) preveruje, či chybne neidentifikovala jedného z mužov zobrazených na ikonickej vojnovej fotografii vztyčovania americkej vlajky na japonskom ostrove Iwodžima počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom britská stanica Sky News.

slovakia

left justify in out

Prešetrovanie spustili po tom, čo dvaja amatérski nadšenci histórie v roku 2014 vyslovili pochybnosti o identite jedného z vojakov.

 

Fotograf tlačovej agentúry AP Joe Rosenthal urobil predmetnú snímku 23. februára 1945 na vrchu Suribači počas intenzívnych bojov amerických síl s Japoncami. Mená zobrazených mužov neboli známe, prezident Franklin Roosevelt preto nariadil armáde, aby zistila ich totožnosť.

 

USMC o istý čas zverejnila ich mená: John Bradley, René Gagnon, Ira Hayes, Harlon Block, Michael Strank (pôvodom Slovák) a Franklin Sousley. Všetci patrili do USMC okrem Bradleyho, ktorý bol členom Vojenského námorníctva Spojených štátov (US Navy). Tento výklad bol akceptovaný desaťročia až do roku 2014.

 

Zmienená dvojica bádateľov vtedy vyhlásila, že Bradley bol identifikovaný nesprávne. Po podrobnej analýze inkriminovanej snímky, ako aj ďalších fotografií týchto mužov, ktoré boli zhotovené v rovnaký deň, totiž dospeli k záveru, že šiestym členom skupiny vojakov vztyčujúcich vlajku bol Harold Schultz.

 

Bradleyho syn James je autorom knižného bestselleru "Flags of Our Fathers", ktorá sa stala predlohou pre filmové spracovanie pod režisérskou taktovkou Clinta Eastwooda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies