Americká armáda posiela stovky vojakov a tanky na východ Európy

NETKY.SK • 1 Október 2014, 13:56 • 2 min
Americká armáda posiela stovky vojakov a tanky na východ Európy

WASHINGTON - Americká armáda do dvoch týždňov rozmiestni stovky svojich vojakov a tanky na území pobaltských krajín a Poľska v snahe uistiť spojencov o podpore NATO vo svetle ukrajinskej krízy.

slovakia

left justify in out

Podľa utorňajších informácií agentúry Reuters vojenská jednotka s názvom Ironhorse dorazí na miesto určenia do dvoch týždňov. Podľa amerických ozbrojených síl ide o prvý prípad prepravy vojenskej techniky do Európy od konca studenej vojny koncom 80. rokov. Odhadom 700 vojakov a 20 tankov nahradí prítomných výsadkárov, ktorí dorazili v prvotnej reakcii na marcové pričlenenie ukrajinského polostrova Krym k Rusku. Ako povedal kapitán John Farmer, "účelom je veľmi viditeľná demonštrácia záväzkov k našim spojencov, keďže neexistuje nič lepšie ako tank, ak chcete naozaj dosiahnuť efekt".

 

Poľsko, Estónsko, Lotyšsko a Litva totiž majú s Rusmi dlhodobo napäté vzťahy a obávajú sa ďalšieho vývoja napätej situácie na východe Ukrajiny po ruskej anexii Krymu. Pobaltské krajiny, v súčasnosti členské krajiny NATO, boli 40 rokov súčasťou niekdajšieho Sovietskeho zväzu a dnes sa obávajú o svoju bezpečnosť. O pomoc preto žiadajú USA a NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies