Americká armáda končí so záchrannou misiou v Nepále

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 18:29 • 2 min
Americká armáda končí so záchrannou misiou v Nepále

KÁTHMANDU - Tristo vojakov amerického armádneho letectva a námorníctva, zapojených do záchranných operácií po dvoch aprílových zemetraseniach v Nepále, ukončilo dnes svoju činnosť. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ozbrojené sily USA.

slovakia

left justify in out

Veliteľ spoločnej pracovnej skupiny v Nepále John Wissler potvrdil, že operácie sa skončili a vojaci začnú postupne opúšťať Nepál. Americkí vojaci priviezli do Nepálu vrtuľníky a ďalšie lietadlá a spolupodieľali sa na záchranných a pomocných prácach.
     

"Dnes sa končí účasť našej spoločnej pracovnej skupiny v prebiehajúcej pomocnej misii, naše špecifické vojenské schopnosti nie sú viac potrebné," povedal Wissler. "Začali sme s návratom domov, sme ale pripravení na návrat do Nepálu, pokiaľ sa naše dve krajiny zhodnú na tom, že sme tu opäť potrební," dodal.
     

Americkí vojaci pomáhali s dopravou humanitárnej pomoci do horských dedín a privážali odtiaľ zranených dedinčanov. Pomáhali tiež pri pátraní a záchrane v mestských oblastiach s popadanými budovami.
     

Spojené štáty prispeli k záchranným prácam po zemetraseniach v Nepále s humanitárnou pomocou v hodnote 47 miliónov dolárov (42 miliónov eur).
     

Nepál zasiahlo 25. apríla prvé z dvoch ničivých zemetrasení, pričom dosiaľ si vyžiadalo 8442 mŕtvych. Druhá vlna otrasov zeme prišla 12. mája a pripravila o život 141 osôb. Pri oboch katastrofách bolo zničených vyše 756.000 domov a iných budov.
     

Podľa údajov nepálskej polície sa stali nedávne zemetrasenia pre celkovú tragickú bilanciu najväčšou prírodnou katastrofou v dejinách Nepálu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona