Američanky môžu od roku 2016 slúžiť aj v bojových jednotkách

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 09:33 • 2 min
Američanky môžu od roku 2016 slúžiť aj v bojových jednotkách

WASHINGTON - Ozbrojené sily Spojených štátov čoskoro umožnia ženám slúžiť v elitných bojových jednotkách, akými sú Navy SEALS alebo Army Rangers. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Armáda, námorníctvo, letectvo a námorná pechota zverejnili svoje plány na vytvorenie nových pozícií pre ženy v pechotných zložkách, v útvaroch obrnenej techniky a špeciálnych akcií. Do platnosti by sa mali zaviesť od roku 2016.

Velenie námorníctva však stále váha, či má ženám povoliť službu na určitých typoch plavidiel ako ponorky, kde stiesnené priestory neumožňujú upraviť vybavenie tak, aby mohli ženy bez problémov slúžiť bok po boku s mužmi.

Ozbrojené sily v januári oznámili, že pre ženy otvoria taktiež nové bojové pozície, čím sa ukončí dlhoročný zákaz angažovania žien v útvaroch, ktoré sa zúčastňujú priamych bojov. Úplné detaily tohto kroku zatiaľ nie sú známe.

Vlani bolo ženám umožnené zaujať mnohé pomocné vojenské posty, ktoré ich po vyše desaťročí protipovstaleckých operácií v Iraku po prvý raz oficiálne priblížili k priamym bojom v teréne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies