Američania zvažujú krízové rokovania s Iráncami

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 13:10 • 2 min
Američania zvažujú krízové rokovania s Iráncami

WASHINGTON - Vláda USA zvažuje nadviazanie rokovaní so znepriateleným Iránom, ktorých predmetom by bola stupňujúca sa bezpečnostná kríza v Iraku.

slovakia

left justify in out

V nedeľu o tom informoval nemenovaný americký predstaviteľ, samotný Biely dom však vyhlasuje, že s Teheránom v tejto súvislosti zatiaľ nemá žiadne kontakty. Američania rovnako ako Iránci podporujú irackú vládu pod vedením šiitov, ktorú ohrozujú sunnitskí povstalci postupujúci smerom k Bagdadu. Americký denník The Wall Street Journal v nedeľu uviedol, že Washington sa chystá otvoriť priamy dialóg s Teheránom o tom, ako by mohli proti nim zakročiť, čo by predstavovalo významný krok smerom k zblíženiu medzi krajinami, ktoré prerušili diplomatické vzťahy pred vyše 30 rokmi. Americkí a iránski diplomati by sa však mali napriek tomu stretnúť ešte v pondelok vo Viedni na rokovaniach venovaných spornému jadrovému programu islamskej republiky.

 

Situácia v Iraku sa výrazne zhoršila začiatkom minulého týždňa, keď povstalecká skupina Islamský štát v Iraku a Levante prevzala kontrolu nad rozsiahlymi časťami krajiny a začala sa približovať k Bagdadu. Spojené štáty už vyslali do Perzského zálivu tri bojové lode, pričom pomoc prisľúbil aj Irán, s ktorým Irak v rokoch 1980 až 1988 viedol krvavú vojnu. Podľa piatkovej správy amerického kanála FoxNews už do Iraku vycestovalo 150 príslušníkov špeciálneho útvaru Kuds (Jeruzalem), ktorý je súčasťou iránskych revolučných gárd chrániacich zriadenie krajiny založené na šiitskom islame. Veliteľ útvaru Kásem Solejmání sa údajne stretol s irackým šiitským premiérom Núrím al-Málikím, ktorému ponúkol poskytnutie dvoch oddielov ako pomoc pri obrane Bagdadu. Na strane Západom podporovanej vlády by tak mohlo bojovať až 10-tisíc Iráncov. Prezident USA Barack Obama predtým nevylúčil, že v prípade nutnosti sa do bojov proti povstalcom zapojí aj americká armáda, návrat vojakov na irackú pôdu však odmieta. Jeho iránsky náprotivok Hasan Rúhání v nedávnom televíznom vystúpení označil zoskupenie bojujúce za vytvorenie sunnitského kalifátu na území Iraku a Sýrie za "extrémistické a teroristické".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies