Američania zakazujú Rusom používať ich vlastný bezpečnostný software, chcú si ho privlastniť

NETKY.SK • 14 September 2017, 09:07 • 2 min
Američania zakazujú Rusom používať ich vlastný bezpečnostný software, chcú si ho privlastniť

MOSKVA – Spojené štáty požadujú od Ruska, aby prestali používať bezpečnostný software vyvinutý ruskou spoločnosťou Kaspersky Lab. Obáva sa väzieb medzi Ruskom a spoločnosťou, ktoré by mohli do veľkej miery ohrozovať bezpečnosť USA.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa ruskej ministerky zahraničných vecí Maria Zakharová pripomenula zásady spravodlivej hospodárskej súťaže, keďže orgány USA vyzvali federáciu, aby prestala používať softvér od spoločnosti Kaspersky Lab, ruského poskytovateľa kybernetickej bezpečnosti a antivíry. "Ministerstvo zahraničných vecí USA tvrdí, že produkty Kaspersky predstavujú hrozbu pre bezpečnosť, to je všetko, nič viac," uviedla vo svojom účte Facebooku v stredu.

 

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa nariadila vládnym agentúram odstrániť produkty vyrobené ruskou spoločnosťou Kaspersky Labs z ich počítačov. Včera večer toto nariadenie pretlmočilo ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť USA federálnym inštitúciám. Federálne agentúry v USA majú 90 dní na vymazanie softwéru Kaspersky zo svojich zariadení. Úradníci sa obávajú dobrých vzťahov Ruska s Kremľom a možných hrozieb pre národnú bezpečnosť. Produkty boli zakázané už aj v Pentagone. Ministerstvo je znepokojené väzbami medzi niektorými úradníkmi spoločnosti Kaspersky a ruskými spravodajskými službami a inými vládnymi agentúrami", uviedlo ministerstvo vo výhlásení.

 

"Riziko, že ruská vláda, či už koná samostatne alebo v spolupráci s Kaspersky, môže využiť prístup poskytnutý produktmi spoločnosti Kaspersky a tak ohrozovať národnú bezpečnosť USA", dodalo ministerstvo. Demokratická senátorka Jeanne Shaheenová zas uviedla, že "silné väzby medzi Kaspersky Lab a Kremeľom sú alarmujúce a dobre zdokumentované", no aj napriek tomu považuje ich používanie za bezpečné. 

 

Spoločnosť Kaspersky Lab tieto obvinenia odmietla a vyhlásila, že ďalšie vyšetrovanie v Spojených štátoch potvrdí, že nemá s ruskou vládou žiadne vzťahy. Milióny ľudí na celom svete používajú antivírusové produkty od ruskej firmy Kaspersky Lab. Spoločnosť patrí medzi popredných svetových výrobcov bezpečnostného softvéru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona