Američania zadržali v Jordánsku bin Ládinovho hovorcu

NETKY.SK • 8 Marec 2013, 09:48 • 2 min
Američania zadržali v Jordánsku bin Ládinovho hovorcu

WASHINGTON - Hovorcu a zaťa Usámu bin Ládina, Kuvajťana Sulajmána abú Ghajta, zadržali minulý týždeň v Jordánsku americkí agenti. Oznámil to dnes republikánsky kongresman Peter King, ktorý zásluhu za to pripísal Ústrednej spravodajskej službe (CIA) a Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI).

slovakia

left justify in out

Zatknutie mu potvrdili predstavitelia americkej justície. Označil to za "veľmi významné víťazstvo" v pokračujúcom boji s al-Káidou, uviedla agentúra AP.

King, bývalý predseda Výboru pre vnútornú bezpečnosť Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, povedal, že Ghajt sa zúčastnil na plánovaní útokov na Svetové obchodné centrum a Pentagón z 11. septembra 2001. 

"Konečne, jedného po druhom, dostávame sa na najvyššie poschodia al-Káidy," povedal dnes King. "Zaslúžila sa o to Obamova vláda: je neochvejná, odhodlaná a veľmi úspešná."

Turecký denník Hürriyet informoval, že Ghajt prechádzal cez Jordánsko pri návrate do Kuvajtu z Turecka. Podľa denníka Ghajta zatkli už pred vyše mesiacom v luxusnom hoteli v tureckej metropole Ankara. Turecké orgány však rozhodli, že v Turecku nespáchal žiaden trestný čin a prepustili ho.

V Ankare tureckí predstavitelia odmietli agentúre AP potvrdiť Ghajtovu deportáciu alebo jeho zadržanie v Jordánsku. Bezpečnostný predstaviteľ v jordánskom Ammáne povedal, že nemá žiadne informácie o zatknutí Ghajta agentmi CIA v Jordánsku. K zatknutiu sa zatiaľ nevyjadrili ani americké tajné služby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona