Američania začnú cvičiť sýrskych povstalcov v máji

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 13:09 • 2 min
Američania začnú cvičiť sýrskych povstalcov v máji

ISTANBUL - Američanmi vedený program na výcvik šiitských povstalcov bojujúcich proti militantno-extrémistickej skupine Islamský štát (IŠ) sa začne v máji.

slovakia

left justify in out

V utorok o tom informovala štátna tlačová agentúra Anadolu citujúca tureckého ministra obrany Ismeta Yilmaza. Američania plánujú cvičiť ročne okolo 5 000 sýrskych bojovníkov po dobu troch rokov v rámci kampane na porazenie džihádistov v Iraku a Sýrii. Detaily o výcviku, ktorý by sa mal uskutočniť v Turecku, Jordánsku, Katare a Saudskej Arábii, sú málo známe, hoci sa mal pôvodne začať už tento mesiac. Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu v piatok povedal, že program oddialil Washington, avšak v technickej a politickej rovine postupuje všetko podľa plánu.

 

Turecko a USA uzavreli dohodu o poskytovaní výcviku a výzbroje sýrskym povstalcom vo februári. Turci začali rokovať s Američanmi o pakte tohto druhu už pred niekoľkými mesiacmi. Turecko zdieľa so Sýriou vyše 900-kilometrovú hranicu a je tak rozhodujúcim článkom koalície proti IŠ na čele s USA i napriek nezhodám, keďže Turci na rozdiel od Američanov trvajú na tom, aby sa koalícia okrem IŠ zameriavala taktiež na sily režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Çavuşoglu preto dúfa, že sýrski povstalci po vycvičení v Turecku budú bojovať aj proti al-Asadovi. Turecko už dávnejšie začalo poskytovať výcvik kurdským milíciám zo severného Iraku, ktoré takisto bojujú proti IŠ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies