Američania začali prieskumné lety nad Sýriou

NETKY.SK • 27 August 2014, 09:10 • 2 min
Američania začali prieskumné lety nad Sýriou

WASHINGTON - Spojené štáty začali uskutočňovať prieskumné lety nad Sýriou, ktoré by mohli byť prípravou na letecké útoky proti militantnej skupine Islamský štát.

slovakia

left justify in out

Americkí predstavitelia o tom informovali po tom, ako takýto postup údajne odsúhlasil prezident Barack Obama. Ten podľa vyhlásení Bieleho domu o prípadných vojenských zásahoch zatiaľ nerozhodol, zatiaľ čo predstavitelia ministerstva obrany hovoria o viacerých možnostiach vrátane náletov. Podľa jedného zo zdrojov potrebuje Washington najskôr získať spoľahlivé spravodajské informácie zo Sýrie, a to aj prostredníctvom prieskumných letov. Tie náčelník armádneho generálneho štábu Martin Dempsey počas utorňajšieho pobytu v afganskom Kábule odmietol komentovať, vyhlásil však, že USA chcú mať jasnejší obraz o militantoch v Sýrii.

 

Americké sily začali v auguste podnikať nálety proti bojovníkom Islamskému štátu v Iraku, ktoré Obama odôvodnil ohrozením Američanov pôsobiacich v krajine a humanitárnou krízou. Skupina blízka nábožensko-extrémistickej sieti al-Kájda ovláda rozsiahle časti Sýrie a Iraku, kde v júni vyhlásila vlastný kalifát. Predstavitelia ministerstva obrany USA vyhlasujú, že jej úplné zneškodnenie si vyžaduje zásahy v oboch krajinách, hoci Obama je dlhodobo proti vyslaniu armády do Sýrie zmietanej občianskou vojnou. Počas utorňajšieho vystúpenia však avizoval "vykorenenie" Islamského štátu, čím reagoval na zverejnenie videozáznamu z popravy amerického novinára Jamesa Foleyho uneseného militantmi v Sýrii. Dempsey medzitým vyjadril presvedčenie, že v boji proti skupine s k USA pripoja ich významní spojenci v regióne, ako sú Jordánsko, Turecko či Saudská Arábia. Jeden z vysokých predstaviteľov Sýrie v pondelok vyhlásil, že akékoľvek americké nálety v krajine bez predošlého súhlasu tamojšej vlády budú považované za agresiu. 

 

Na agresívnejší postup voči sunnitským povstalcom v Iraku a Sýrii vyzývajú v USA najmä republikánski poslanci, podľa ktorých umiernenosť voči Islamskému štátu ohrozuje Spojené štáty. Na spoluprácu Západu a Sýrie v boji proti Islamskému štátu vyzval v pondelok aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Západné a arabské krajiny by podľa neho mali prekonať svoj odpor voči sýrskemu prezidentovi Baššárovi al-Assadovi a spolupracovať s ním v boji proti extrémistom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies