Američania začali hlasovať v parlamentných a guvernérskych voľbách

NETKY.SK • 3 November 2014, 07:21 • 2 min
Američania začali hlasovať v parlamentných a guvernérskych voľbách

WASHINGTON - Takmer tretina Američanov oprávnených voliť využila svoje právo ešte pred utorňajším oficiálnym otvorením volebných miestností.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov internetového prieskumu zverejnených v nedeľu. Kampaň pred voľbami do oboch komôr parlamentu a voľbami guvernérov väčšiny federálnych štátov pritom vyvrcholí v pondelok. Prieskum však odhalil, že Američania sa maj o svojej podpore jednotlivým kandidátom jasno. Predčasne voliť sa v USA dá prostredníctvom pošty alebo priamo v skôr otvorených volebných miestnostiach.

 

Američania v utorňajších voľbách rozhodnú po zložení celej 435-člennej dolnej komory známej ako Snemovňa reprezentantov a tretine 100-člennej hornej komory známej ako Senát. Každý z 50 amerických štátov má v snemovni minimálne jedného reprezentanta, celkový počet je však daný počtom obyvateľov. V Senáte má každý štát bez ohľadu na ľudnatosť dvoch svojich zástupcov. Aktuálne má Snemovňu pod kontrolou opozičná Republikánska strana, kým v Senáte má väčšinu Demokratická strana prezidenta Baracka Obamu. Práve jeho aktuálne nízka popularita môže vo výsledku hlasovania zohrať kľúčovú úlohu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies