Američania začali bombardovať militantov z Islamského štátu

NETKY.SK • 8 August 2014, 16:27 • 2 min
Američania začali bombardovať militantov z Islamského štátu

WASHINGTON - Americké letectvo v piatok začalo útočiť na pozície militantov zo sunnitskej extrémistickej skupiny Islamský štát.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to hovorca Pentagonu admirál John Kirby. Cieľom útoku bolo delostrelectvo, ktorým ozbrojenci útočili na kurdské jednotky rozmiestnené v irackom meste Arbíl. V rovnakej oblasti pôsobia aj Američania. Dve stíhačky typu F-18 tam zhodili niekoľko 250-kilogramových laserovo navádzaných bômb, spresnil Kirby.

 

Americký prezident Barack Obama vo štvrtok oznámil udelenie predbežného súhlasu na obmedzené letecké útoky voči extrémistom na severe Iraku. Šéf Bieleho domu spresnil, že útoky amerických stíhačiek budú reálne v prípade ďalšieho postupu sunnitských ozbrojencov, ktorí v júni povstali voči vláde v Bagdade. USA podľa jeho slov zasiahnu v prípade približovania sa islamských radikálov ku kurdskej metropole Arbíl alebo ohrozenia Američanov v Iraku. Ide o prvé letecké útoky od odchodu amerických vojsk z Iraku z konca roka 2011. Obama zároveň odmietol vyslanie pozemných síl, keďže podľa svojich slov nemá žiadny záujem zatiahnuť Spojené štáty do ďalšej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies