Američania zabili pri zásahu v Sýrii muža číslo dva Islamského štátu

NETKY.SK • 26 Marec 2016, 06:31 • 2 min
Američania zabili pri zásahu v Sýrii muža číslo dva Islamského štátu

WASHINGTON - Spojené štáty zabili pri útoku v Sýrii muža číslo dva extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). S odvolaním sa na nemenovaný zdroj z Pentagónu o tom dnes informovali svetové médiá.

slovakia

left justify in out

Smrť vysokopostaveného džihádistu IS neskôr na spoločnej tlačovej konferencii v Pentagóne potvrdili americký minister obrany Ash Carter a predseda Zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl generál Joseph Dunford.

 

Stanica NBC uviedla, že pri zásahu bol tento mesiac v Sýrii zabitý Iračan Abd ar-Rahmán Mustafá al-Kádúlí, prezývaný tiež Hadží Ímán.

 

Zabitý vysokopostavený predstaviteľ IS Abd ar-Rahmán Mustafá al-Kádúlí bol pôvodne členom irackej odnože teroristickej siete al-Káida. Kádúlí, ktorý je etnickým Turkménom, sa narodil v rokoch 1957 alebo 1959 v meste Mósul na severe Iraku. V roku 2012 po prepustení z irackého väzenia vstúpil do radov vtedy ešte Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL), neskôr IS, v Sýrii. Spojené štáty vypísali vlani v máji odmenu za jeho chytenie vo výške sedem miliónov dolárov, uviedla stanica BBC.

 

Druhého veliteľa IS Kádúlí, zodpovedného za financie tejto organizácie, zabili podľa informácií médií pri leteckom útoku amerických špeciálnych jednotiek v oblasti na východe Sýrie, ktorá sa považuje za hlavné centrum Islamského štátu.

 

Kádúlího smrť podľa Cartera ochromí schopnosť IS podnikať operácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona