Američania vycvičia 780 vojakov ukrajinskej Národnej gardy

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 15:13 • 2 min
Američania vycvičia 780 vojakov ukrajinskej Národnej gardy

WASHINGTON - Americký viceprezident Joe Biden a ukrajinský prezident Petro Porošenko viedli spolu telefonický rozhovor, v ktorom Biden prisľúbil, že s výcvikom ukrajinských vojakov sa začne už čoskoro.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kde sa cvičenia uskutočnia nie je zatiaľ známe. Biden povedal, že výcvik 780 vojakov ukrajinskej Národnej gardy sa začne vo "veľmi blízkej budúcnosti" a potvrdil tiež, že do konca marca by na Ukrajinu mali doraziť prvé dodávky amerických vojenských vozidiel. Tie majú podporiť obranné schopnosti Ukrajiny. Kyjev sa okrem toho usiluje o získanie zbraní z EÚ a USA, čo sa však zatiaľ nestalo.

 

Porošenko navyše poďakoval Bidenovi za podporu teritoriálnej integrity Ukrajiny a odsúdenie ruskej agresie. Obaja lídri sa tiež v telefonickom rozhovore zhodli na tom, že sankcie musia byť naviazané na plné implementovanie dohody z Minska, uviedol Biely dom.

 

Britský vojenský personál začal vo štvrtok s výcvikom príslušníkov ukrajinskej armády bojujúcej proti proruským povstalcom na východe krajiny. Cvičiť budú sily zapojené do bojov v zdravotníckej starostlivosti a obranných taktikách. V priebehu ďalších týždňov dorazia aj ďalšie britské tímy. Moskva kritizovala nasadenie západných vojenských inštruktorov na Ukrajine ako nebezpečenstvo pre mierový proces. "Nepomáha to ani posilneniu dôvery, ani odbúravaniu napätia v konfliktnom regióne," uviedol hovorca Kramľa Dimitrij Peskov, ktorého citovala agentúra Interfax.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies