Američania už môžu odovzdávať hlasy v novembrových voľbách

NETKY.SK • 10 September 2016, 11:24 • 2 min
Američania už môžu odovzdávať hlasy v novembrových voľbách

WASHINGTON - Hlasovanie v amerických voľbách 2016 sa už začalo. Možnosť odovzdať hlasy vopred majú od piatka obyvatelia Severnej Karolíny, prvého z 37 štátov USA, ktoré povoľujú hlasovanie prostredníctvom pošty alebo osobne ešte pred samotným dňom volieb stanoveným na 8. novembra, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Milióny amerických voličov budú môcť počas nasledujúcich deviatich týždňov vrcholiacej predvolebnej kampane vyplniť hlasovacie lístky vopred - a možno si nachvíľu oddýchnuť od sledovania hektického súboja o prezidentský úrad.

 

Voliči v Severnej Karolíne sú prví a odteraz môžu posielať poštou hlasovacie lístky bez toho, aby museli toto rozhodnutie úradom odôvodniť. Hlasovať v predstihu budú môcť aj osobne vo volebných miestnostiach, a to od 20. októbra.

 

Na možný zvýšený záujem o takéto hlasovanie poukazuje to, že v piatok o poštové hlasovacie lístky požiadalo už 34.788 voličov. V roku 2012 to počas prvého dňa bolo približne 25.600 ľudí. Štátna volebná komisia Severnej Karolíny voličov vyzvala, aby zvážili všetky svoje možnosti hlasovať, pretože sa očakáva celková vysoká účasť na voľbách.

 

Hoci sčítanie hlasov odovzdaných vopred sa nezačne skôr ako po zatvorení volebných miestností 8. novembra, mnoho štátov ako Severná Karolína informuje o straníckej príslušnosti ľudí, ktorí už odovzdali hlasy, čo ponúka náznaky volebných trendov.

 

Hlasovacie lístky zo všetkých 50 štátov zašlú príslušníkom ozbrojených síl a voličom žijúcim v zahraničí v týždni začínajúcom sa 19. septembra. V uvedenom týždni sa začína hlasovanie poštou v štáte Georgia, nasledovať budú Wisconsin a Virgínia.

 

V štáte Iowa budú prijímať hlasy v predstihu od 29. septembra, teda tri dni po prvej televíznej debate prezidentských kandidátov.

 

V predčasnom hlasovaní ide o veľa: z údajov zhromaždených agentúrou AP totiž vyplýva, že takto hlasujúci voliči by mali odovzdať najmenej 50 až 75 percent všetkých hlasovacích lístkov v štátoch Severná Karolína, Colorado, Florida, Nevada, Arizona a Georgia, na ktoré sa sústreďuje pozornosť v kampani, keďže republikáni ani demokrati tam nemajú podporu natoľko vysokú, že by ich druhá strana nemohla prekonať.

 

V roku 2012 si hlasovanie v predstihu pred novembrovými voľbami zvolilo približne 35 percent voličov - a očakáva sa, že tento rok ich podiel narastie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona