Američania uskutočnili prvé nálety proti Islamskému štátu zo základne v Turecku

NETKY.SK • 13 August 2015, 09:50 • 2 min
Američania uskutočnili prvé nálety proti Islamskému štátu zo základne v Turecku

WASHINGTON - Americké vzdušné sily dnes uskutočnili prvé útoky pilotovanými lietadlami proti pozíciám militantnej skupiny Islamský štát (IS) zo základne Incirlik na juhu Turecka po tom, ako začiatkom augusta koalícia na čele so Spojenými štátmi začala bezposádkové letové misie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie príslušného útvaru armády Spojených štátov.

 

Misia USA pri NATO ešte v nedeľu oznámila, že prvýkrát od spustenia koaličných náletov na pozície IS pristálo na základni Incirlik šesť amerických stíhačiek typu F-16. Príchod lietadiel potvrdila aj turecká strana, podľa ktorej stíhačky prileteli zo základne Aviano v Taliansku. Turecká agentúra Dogan okrem toho informovala o príchode 300 amerických pilotov.

 

Turecká vláda koncom júla oznámila, že svoju strategicky umiestnenú základňu umožní využívať vojenskej koalícii na čele so Spojenými štátmi na zásahy proti IS v Sýrii a Iraku. Ide pritom o zásadnú zmenu v politike Ankary, ktorá dovtedy váhala s razantnejším postupom voči radikálnym islamistom na severe Sýrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies