Američania upozornili Čínu, že útok na Sýriu je aj v jej záujme

NETKY.SK • 10 September 2013, 09:52 • 2 min
Američania upozornili Čínu, že útok na Sýriu je aj v jej záujme

PEKING - Spojené štáty sa snažia získať podporu Číny pre svoj plánovaný vojenský útok na Sýriu aj argumentom, že by to mohlo odradiť Severnú Kóreu od použitia chemických zbraní a od ohrozovania bezpečnosti susedných štátov.

slovakia

left justify in out

Podľa námestníka amerického ministra obrany pre politické záležitosti Jamesa Millera, ktorý sa v pondelok v Pekingu stretol s čínskymi predstaviteľmi, by odvetný úder proti sýrskej vláde mohol pomôcť presadiť dôsledné dodržiavanie medzinárodných noriem zakazujúcich použitie chemických zbraní. Podľa agentúry AP Miller v rozhovore s čínskymi partnermi zdôraznil, že zníženie stanoveného prahu pre použitie chemických zbraní by mohlo ohroziť amerických vojakov i bezpečnosť Číny a celej zemegule.

"Zdôraznil som obrovský arzenál chemických zbraní, ktoré Severná Kórea má, ako aj to, že by sme nechceli žiť vo svete, v ktorom Severná Kórea cíti, že prah pre použitie chemických zbraní bol znížený," uviedol Miller na brífingu po rokovaní s námestníkom hlavného veliteľa generálneho štábu čínskej armády Wang Kuan-čungom.

Miller podľa vlastných slov v rozhovore s Wangom zdôraznil, že Čína by mala mať veľký záujem na tom, aby "reakcia (USA) na jednoznačné a masívne použitie chemickým zbraní (sýrskym prezidentom Bašárom) Asadom bola silná a dôrazná".

Čína sa na medzinárodnej scéne pridala k Rusku a na pôde Bezpečnostnej rady OSN spoločne zablokovali niekoľko rezolúcií, ktoré kritizovali Asadov režim za násilnosti v Sýrii. Obe krajiny sú teraz proti Spojenými štátmi zvažovanej vojenskej operácii, ktorá má byť trestom za použitie chemických zbraní sýrskou armádou. 

Pri chemickom útoku, ktorý sa údajne odohral na jednom z predmestí Damasku 21. augusta, prišlo podľa amerických zdrojov o život najmenej 1400 ľudí. Peking v tejto situácii žiada začatie politických rokovaní vedúcich k ukončeniu vojenského konfliktu v Sýrii, ktorý si za vyše dva roky vyžiadal viac ako 100.000 obetí a vyše dva milióny utečencov.  

Aj keď je Čína najvýznamnejším spojencom Severnej Kórey, stále upozorňuje na to, že komunistický režim v KĽDR je potenciálnou hrozbou pre bezpečnostnú stabilitu v tejto časti sveta, a snaží sa primať Pchjongjang, aby sa vrátil k šesťstranným rokovaniam o odzbrojení. Tieto snahy Pekingu však zatiaľ neboli korunované úspechom. 

Po sérii severokórejských raketových a jadrových testov sa Čína pridala k tým štátom, ktoré sprísnili sankcie voči KĽDR. Nedávne skúšky nových druhov zbraní opäť vyvolali obavy, že Kórejský polostrov sa ocitol na pokraji vojenského konfliktu, ktorý by mohol ohroziť aj Čínu.       

Americký minister obrany Chuck Hagel pred časom upozornil, že Severná Kórea vlastní veľký arzenál chemických zbraní, ktorými ohrozuje Južnú Kóreu i 28.000 amerických vojakov, ktorí sú v oblasti dislokovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies