Američania sú v núdzovom režime: Hrozí ďalšia svetová kríza?!

NETKY.SK • 1 Október 2013, 11:34 • 2 min
Američania sú v núdzovom režime: Hrozí ďalšia svetová kríza?!

WASHINGTON - Spojené štáty sa dnes úderom polnoci miestneho času (06.00 h SELČ) ocitli prvýkrát po 17 rokoch v platobnej neschopnosti, keďže Kongres do tohto termínu neschválil rozpočet na nový fiškálny rok.

slovakia

left justify in out

Biely dom už krátko pred polnocou nariadil šéfom vládnych úradov, aby prešli do núdzového režimu. Sylvia Burwellová, šéfka úradu Bieleho domu pre riadenie a rozpočet, vo svojom vyhlásení "naliehavo" vyzvala Kongres, aby prijal opatrenie, ktoré zabezpečí rozpočet na zvyšok fiškálneho roka a obnoví prevádzku kľúčových verejných služieb a programov.

Americký prezident Barack Obama v posolstve vysielanom v armádnej televízii ubezpečil vojakov, že ozbrojené sily pokračujú napriek momentálnemu politickému patu v "normálnej službe". USA pritom hrozí 17. októbra ďalší úder, keďže dosiahnu tzv. dlhový strop, keď si už ďalej nebudú môcť požičiavať, čo by výrazne ovplyvnilo aj svetové trhy. Platobnú neschopnosť USA spôsobili neprekonateľné rozpory medzi republikánmi a demokratmi. Republikáni v noci nadnes v nimi ovládanej Snemovni reprezentantov prijali dva návrhy prechodného rozpočtu, ktoré odkladajú účinnosť reformy zdravotníctva demokratického prezidenta Baracka Obamu (tzv. Obamacare). Keďže oba návrhy neprešli v Senáte kontrolovanom demokratmi, nastala opäť patová situácia. Nepomohla ani iniciatíva skupiny umiernených republikánov, ktorí boli ochotní podporiť financovanie vládnych inštitúcií bez podmienok, keďže vo svojej strane nezískali dostatočnú podporu, informovala televízia CNN. Republikáni následne navrhli zriadenie zmierovacieho výboru v Senáte, čo prakticky vylúčilo dosiahnutie dohody o rozpočte do polnoci.

Jediné, na čom sa v noci nadnes obe komory Kongresu zhodli, sú opatrenia, ktoré v prípade začiatku obdobia platobnej neschopnosti zaistia členom armády, že budú aj naďalej dostávať výplaty. Obama ich okamžite po schválení Kongresom podpísal. Obama v noci nadnes Kongres opäť naliehavo vyzval, aby nezastavil financovanie vlády. Varoval, že to bude mať bezprostredný citeľný dopad na milióny ľudí a poškodí to postupne sa vzmáhajúcu ekonomiku. Postoj republikánov pod tlakom pravicového populistického hnutia Tea Party prirovnal k požiadavke na výkupné za niečo, čo je samozrejmosťou.  Naopak, republikáni obvinili Obamu a demokratov z neochoty diskutovať. Obama podľa nich hovorí s ľuďmi ako sú ruský prezident Vladimir Putin a iránsky prezident Hasan Rúhání, ale nie s nimi.

Zastavenie financovania americkej vlády bude mať negatívny vplyv aj na fungovanie Bieleho domu. Rezidencia amerického prezidenta nebude mať dostatok personálu. Prezident Barack Obama tak príde nielen o agentov, ktorí majú na starosti jeho bezpečnosť, či o ekonomických poradcov, ale aj o kuchárov, zamestnancov práčovne alebo upratovačky. Vyplýva to z "krízového plánu" pre Biely dom, ktorý získala agentúra Bloomberg.

Podľa tohto dokumentu Obama bude musieť poslať domov až tri štvrtiny z 1701 zamestnancov Bieleho domu. Jeho kancelária bude musieť skresať tím poradcov pre národnú bezpečnosť, hospodársku politiku aj rozpočet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies