Američania sú pripravení podniknúť útok v Iraku v prípade ohrozenia

NETKY.SK • 8 August 2014, 06:55 • 2 min
Američania sú pripravení podniknúť útok v Iraku v prípade ohrozenia

WASHINGTON - Spojené štáty sú pripravené uskutočniť nálety na ktoromkoľvek mieste v Iraku, ak zistia, že je ohrozený americký personál alebo zariadenia.

slovakia

left justify in out

Novinárom to dnes oznámili vysokopostavení predstavitelia administratívy, ale dodali, že armáda ešte neuskutočnila žiadne letecké útoky.
      

"Samozrejme, platí to pre náš personál v severoirackom meste Arbíl, ale aj pre personál, zariadenia a veľvyslanectvo v Bagdade," dodal nemenovaný predstaviteľ, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters."Ak zistíme, že niekto konaním ohrozuje náš personál alebo zariadenia, sme pripravení podniknúť cielenú akciu na ich ochranu," zdôraznil.

      

Prezident USA Barack Obama dnes už skôr vyhlásil, že schválil "cielené" americké nálety na bojovníkov Islamského štátu (IS) v severnom Iraku a zhadzovanie humanitárnych zásob lietadlami americkej armády - majú pomôcť tamojším obliehaným náboženským menšinám a zabrániť "prípadnej genocíde", ale aj ochrániť Američanov v krajine. Išlo dosiaľ o najvýraznejšiu Obamovu reakciu na krízu v Iraku.
      

Spojené štáty takisto urýchlene posielajú vojenskú pomoc kurdských ozbrojeným jednotkám na severe Iraku nazývaným pešmerga, ktoré sa tiež snažia zastaviť postup sunnitských militantov z IS. Washington im posiela strely Hellfire, muníciu a protitankovú muníciu, akú dodáva irackým bezpečnostným silám.
     

 "Teraz posielame pomoc Kurdom," povedal predstaviteľ americkej administratívy novinárom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona