Američania strašia KĽDR: Nad Kóreou preleteli neviditeľné bombardéry!

NETKY.SK • 28 Marec 2013, 14:41 • 2 min
Američania strašia KĽDR: Nad Kóreou preleteli neviditeľné bombardéry!

SOUL - Dva americké bombardéry vo štvrtok opäť preleteli nad územím Južnej Kórey napriek severokórejským hrozbám. Vyslanie bombardérov B-2, ktoré sú schopné niesť jadrový arzenál, malo byť odkazom pre KĽDR, že Spojené štáty sú odhodlané chrániť Južnú Kóreu pred akoukoľvek agresiou.

slovakia

left justify in out

Lietadlá odštartovali z Whitemanovej základne v Missouri a na okružnom lete ponad Južnú Kóreu preleteli bez pristátia asi 20 800 kilometrov. Na cieľ na juhokórejskom území zhodili makety bomby. Podľa vyhlásenia americkej armády išlo o "odstrašujúcu misiu" v čase eskalácie napätia na Kórejskom polostrove. "Misia ukazuje schopnosť Spojených štátov uskutočniť rýchly a presný zásah na dlhú vzdialenosť," uvádza sa vo vyhlásení. Prelet bol súčasťou práve prebiehajúceho americko-juhokórejského cvičenia.

Severná Kórea uviedla v utorok svoje strategické raketové jednotky a delostrelectvo do bojovej pohotovosti a zamierila ich na americké vojenské základne na Guame, Havaji a na území USA. Komunistická Kórea tak reagovala na prelety amerických vojenských lietadiel nad Kórejským polostrovom, čo považuje za hrozbu. 

Spojené štáty vyslali do Južnej Kórey v rámci špeciálnej výcvikovej misie bombardéry schopné niesť jadrový arzenál. Dôvodom ich súčasného použitia v období napätých vzťahov v regióne je snaha odradiť režim v Severnej Kórei od ďalších provokácií. Provokačné výroky odzrkadľujú stúpajúce napätie na Kórejskom polostrove, kde sa obe strany vzájomne obviňujú z provokácií a organizujú vojenské cvičenia. Sever navyše po sprísnení sankcií zo strany OSN vypovedal zmluvu o prímerí, ktoré fakticky ukončilo Kórejskú vojnu v 50. rokoch minulého storočia, a opakovane hrozí útokmi na základne USA v Japonsku a na Guame.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies