Američania strácajú pozície na Blízkom východe, obávajú sa, že Sýria oslobodí ropné ložiská a bude sebestačná

NETKY.SK • 26 September 2017, 10:58 • 2 min
Američania strácajú pozície na Blízkom východe, obávajú sa, že Sýria oslobodí ropné ložiská a bude sebestačná

WASHINGTON – Podľa ruského odborníka Antona Orlovského sú čoraz častejšie zbrklé kroky zo strany Američanov, prejavom ich blížiacej sa prehry na Blízkom Východe.

slovakia

left justify in out

Američania svoje výhodné pozície v sýrskom konflikte pomaly ale isto strácajú čím sa znižuje aj ich sféra vplyvu v tomto rozvrátenom regióne. Cieľom je samozrejme získanie kontroly nad oblasťami, ktoré sú bohaté na nerastné suroviny ako je ropa či zemný plyn. V rozťahovaní sa im snaží zamedziť sýrska armáda a jej spojenci, na čele s ruským letectvom. Aj keď by sa dalo na prvý pohľad zdať, že koalícia vzniknutá na boj proti IS ako funkčná, Američania bojujú iba za svoje záujmy.

 

Rovnobežne by sa dalo povedať, že z oslabením svojej vlastnej pozície narastajú aj samotné provokácie, vyhrážky a silné slová z úst amerického prezidenta Donalda Trumpa. Na jednej strane bojujú po boku sýrskeho prezidenta Bašára Asada, no na druhej strane predajom vojenského arzenálu Saudskej Arábii nepriamo zabezpečujú teroristickú organizáciu.  Dnes, keď sa sýrskej armáde úspešne darí oslobodzovať ropné a plynové polia v blízkosti mesta Dier ez-Zor a už je viac-menej jasné, že USA nedosiahnu svoj cieľ, podnikajú rôzne nelegitímne kroky, ako zabrániť sýrskej armáde zmocniť sa týchto ložísk.

 

img

 

V prípade, že by sa to sýrskej armáde podarilo, znamenalo by to, že Asad získa obrovské finančné prostriedky z ťažby a obnoví vojnou spustošenú krajinu. Čo by v konečnom dôsledku pre Washington znamenalo katastrofu. Američania preto pritvrdzujú a snažia sa zasiahnuť aj sýrskych spojencov, z ktorých najväčšie nebezpečenstvo pre USA predstavuje práve Rusko. CNN informovalo, že americká armáda zvýšila intenzitu monitorovania ruských jednotiek v Sýrii.

 

Rusko však upozornilo Američanov, že už nebude viac tolerovať agresívne a zákerné kroky Washingtonu voči ruským ozbrojeným silám v Sýrii a prípadné útoky na spojencov či ruskú armádu opätujú. To, že Rusi myslia svoje slová skutočne vážne, dokázali pri raketovom útoku na veliteľské a spojovacie centrá umiernenej opozície i ISIS krátko po útoku na skupinu 29 ruských vojenských policajtov. Šéf Pentagonu James Mattis obvinenia odmieta s tým, že Američanom záleží na spolupráci s Ruskom a potlačení IS v regióne. Čo tým mal ale Mattis v skutočnosti na mysli je otázne. Americké kroky sú však pokrytecké a nejasné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies