Američania slúbili Iraku pomoc v boji proti militantom

NETKY.SK • 9 August 2014, 07:00 • 2 min
Američania slúbili Iraku pomoc v boji proti militantom

WASHINGTON - Americký viceprezident Joe Biden hovoril v noci nadnes telefonicky s irackým prezidentom Fuádom Masúmom, aby s ním prediskutoval americké letecké útoky proti militantom z organizácie Islamský štát (IS) na severe Iraku.

slovakia

left justify in out

Biden podľa agentúry Reuters zároveň Masúma vyzval, aby politici v Bagdade čo najrýchlejšie zostavili novú vládu.
      

"Viceprezident zdôraznil hrozbu, ktorú IS predstavuje pre všetkých Iračanov a potvrdil odhodlanie Spojených štátov podporovať Irak a všetkých jeho občanov - od severu na juh - v ich úsilí o obranu krajiny pred medzinárodnou hrozbou, ktorú militanti z organizácie Islamský štát predstavujú," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.
      

Americký prezident Barack Obama v stredu oznámil, že schválil "cielené" americké nálety na bojovníkov IS v severnom Iraku a zhadzovanie humanitárnych zásob lietadlami americkej armády, ktoré majú pomôcť tamojším obliehaným náboženským menšinám a zabrániť "prípadnej genocíde", ale aj ochrániť Američanov v krajine.
      

V tejto súvislosti podnikli v piatok americké vzdušné sily niekoľko útokov na viacero cieľov militantov na severe Iraku vrátane útoku na delostrelecké pozície a konvoj IS neďaleko mesta Arbíl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies