Američania škrtajú rozpočet, prestanú monitorovať aktívne sopky

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 11:46 • 2 min
Američania škrtajú rozpočet, prestanú monitorovať aktívne sopky

ANCHORAGE - Americkí vedci sledujúci v rámci programu Alaska Volcano Observatory (AVO) aktivitu aljašských sopiek boli v dôsledku rozpočtových škrtov nútení odstaviť stanice na piatich z nich, ktoré poskytovali údaje v reálnom čase, a vzdať sa nevyhnutných opráv.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej by to mohlo skomplikovať poskytovanie dôležitých informácií pre pilotov a núdzové plánovanie.

Na Aljaške je 52 aktívnych sopiek. Mnohé sa nachádzajú na Aleutských ostrovoch pozdĺž medzinárodných leteckých trás medzi Európou, Severnou Amerikou a Áziou. Program AVO varoval pilotov v reálnom čase pred chrlením sopečného popola, ktorý môže spôsobiť poruchu motora a ďalšie problémy.

Jedným zo zriaďovateľov AVO je Americký geofyzikálny inštitút (USGS). Podľa Betty Bollertovej, dispečerky spoločnosti Alaska Airlines, má tento systém veľký význam, pretože poskytuje zásadné služby, vrátane včasného varovania pred zmenami, ktoré môžu predznamenávať blížiace sa erupcie.

Systém AVO vznikol v roku 1988. Na 32 sopkách bolo umiestnených 200 seizmických prístrojov, no 80 z nich je už v havarijnom stave, ale opravy sa zatiaľ nedočkajú z dôvodu rozpočtových škrtov v USGS. To znamená, že päť z 32 sopiek nie je vôbec monitorovaných a toto číslo by sa mohlo zvýšiť, ak pribudne prístrojov bez údržby.

V dôsledku škrtov sa radikálne znížil aj ročný počet letových hodín posádok vrtuľníkov, ktoré opravovali zariadenia v odľahlých lokalitách, a to zo 140 dní v roku 2008 na 36 dní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies