Američania si zaznamenajú krajiny, ktoré budú hlasovať proti Trumpovmu rozhodnutiu o Jeruzaleme

NETKY.SK • 20 December 2017, 11:41 • 2 min
Američania si zaznamenajú krajiny, ktoré budú hlasovať proti Trumpovmu rozhodnutiu o Jeruzaleme

NEW YORK - Washington varoval, že si bude "zapisovať mená" tých krajín, ktoré na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN podporia rezolúciu zameranú proti rozhodnutiu prezidenta USA Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom v stredu agentúry AP a Reuters. Mimoriadne zasadnutia 193-členného VZ OSN sú zriedkavé. Vo štvrtok sa zhromaždenie takto zíde na žiadosť arabských a moslimských krajín a podľa palestínskeho vyslanca pri OSN Rijáda Mansúra by malo hlasovať o návrhu rezolúcie, ktorá vyzýva na odvolanie Trumpovho vyhlásenia. Takéto uznesenie by bolo síce nezáväzné, malo by však politickú váhu.

 

Obdobný návrh rezolúcie v pondelok USA vetovali v Bezpečnostnej rade OSN. Zvyšní 14 členovia BR OSN hlasovali za návrh predložený Egyptom, ktorý konkrétne nespomínal ani Spojené štáty, ani Trumpa, vyjadroval však "hlboké poľutovanie nad nedávnymi rozhodnutiami týkajúcimi sa statusu Jeruzalema"Veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová v utorkovom liste desiatkam členských štátov OSN, ku ktorému sa dostala agentúra Reuters, varovala, že Spojené štáty si zapamätajú, kto hlasoval za rezolúciu kritizujúcu ich rozhodnutie.

 

"Prezident bude toto hlasovanie pozorne sledovať a požiadal ma, aby som ho informovala, ktoré krajiny hlasovali proti nám. Zaznamenáme si každý hlas v tejto otázke," uviedla Haleyová v liste. Neskôr takýto postoj potvrdila vo vyjadrení na sociálnej sieti: "USA si budú zapisovať mená," napísala na Twitteri.

 

"Vždy nás žiadajú, aby sme urobili viac a poskytli viac. Takže keď urobíme rozhodnutie v mene amerického ľudu o tom, kde máme umiestniť NAŠE veľvyslanectvo, nečakáme, že tí, ktorým sme pomohli, sa zamerajú proti nám," objasnila Haleyová, ktorá vo svetovej organizácii zaujala agresívny prístup, pokiaľ ide o priority súčasnej vlády USA.

 

Haleyová ešte v pondelok vysvetľovala, že USA návrh rezolúcie v BR OSN vetovali preto, aby bránili svoju zvrchovanosť, keďže každá krajina má právo rozhodnúť sa, kde umiestni svoje zastupiteľstvo. Vetovanú rezolúciu kritizovala ako "urážku" Washingtonu, na akú sa nezabúda.

 

Trump pri oznámení o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela 6. decembra súčasne avizoval, že Spojené štáty presťahujú svoje veľvyslanectvo v tejto krajine z Tel Avivu do Jeruzalema.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona