Američania si vydýchli, republikánom sa v Senáte nepodarilo zrušiť Obamacare

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 6:49 • 2 min
Američania si vydýchli, republikánom sa v Senáte nepodarilo zrušiť Obamacare

WASHINGTON - Americký Senát odmietol v stredu republikánsky návrh, ktorý by zrušil zdravotnícku reformu bývalého prezidenta Baracka Obamu.

slovakia

left justify in out

Proti návrhu sa postavili nielen všetci demokrati, ale aj sedem republikánov, informovala agentúra AP. Za návrh hlasovalo 45 senátorov, proti 55. Republikáni majú v Senáte tesnú väčšinu (52:48).

Podľa spravodajskej stanice BBC senátori teraz zvažujú odľahčenú verziu návrhu, z ktorého by vypustili niektoré z kontroverznejších častí.

 

Ako pripomenula AP, v utorok republikáni v Senáte tesne schválili začatie debaty o návrhu zákona, ktorý by zrušil tzv. Obamacare. V následnom hlasovaní sa k návrhu kladne vyjadrilo 43 senátorov, proti bolo deväť republikánov a všetci demokrati.

 

Niektorí analytici upozornili, že nový návrh na zmenu systému zdravotného poistenia by do roku 2026 pripravil o zdravotné poistenie 22 miliónov Američanov. Návrh ráta aj s menšími škrtmi v programe Medicaid, ktorý je určený pre sociálne slabších, a tiež so zrušením dane pre Američanov s vysokými príjmami, z ktorej federálna pokladňa časť programu Medicaid financovala.

 

Čiastočné alebo úplné zrušenie Obamacare je jedným z hlavných Trumpových volebných sľubov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona