Američania si nebudú môcť adoptovať ruské deti

NETKY.SK • 2 Január 2013, 08:48 • 2 min
Američania si nebudú môcť adoptovať ruské deti

Američania si nebudú môcť adoptovať ruské deti - Politika V Rusku vstúpil v utorok do platnosti nový zákon, ktorý zakazuje adopcie ruských detí americkými občanmi. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

imgV Rusku vstúpil v utorok do platnosti nový zákon, ktorý zakazuje adopcie ruských detí americkými občanmi. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Kontroverznú legislatívu v decembri schválili obe komory ruského parlamentu a podpisom ju spečatil prezident Vladimir Putin. Spojené štáty označili zákon za politicky motivovaný. 

Nová právna norma reaguje na americký tzv. Magnitského zákon, ktorý zavádza sankcie voči ruským predstaviteľom podozrivým z porušovania ľudských práv. Prezident USA Barack Obama legislatívu podpísal v decembri. 

Kritici ruského zákona o adopciách tvrdia, že pripraví desaťtisíce ruských sirôt, predovšetkým deti so zdravotným postihnutím, o šancu uniknúť z často bezútešných sirotincov.

Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) je v Rusku v súčasnosti približne 740.000 detí bez rodičovskej starostlivosti. Za posledných 20 rokov bolo v USA adoptovaných vyše 60.000 ruských detí. 

Ruská pravoslávna cirkev zákon podporila. Podľa prieskumov ho podporuje aj prevažná časť ruskej verejnosti. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies