Američania sa snažia zastrašiť Turkov, do krajiny vyslali transportéry

NETKY.SK • 1 Máj 2017, 12:21 • 2 min
Američania sa snažia zastrašiť Turkov, do krajiny vyslali transportéry

ANKARA/WASHINGTON – Napätie medzi krajinami za vyostruje. Na hranicu Sýrie a Turecka vyslali Američania obrnené vozidlá, aby Ankaru odradili proti útokom voči kurdským milíciám YPG.

slovakia

left justify in out

Turecký prezident Erdogan vyzval Ameriku, aby prestali podporovať Kurdov, ktorých sa  Turecko snaží potlačiť. Napätie sa vyhrotilo potom ako Ankara v utorok bombardovala kurdské pozície na severe Sýrie a Iraku.

 

Američania vnímajú kurdských bojovníkov ako svojich spojencov v boji proti IS, pričom Ankara ich považuje za teroristov, ktorí bojujú za vznik samostatného štátu Kurdistanu a oddelenia sa od Turecka.

 

"YPG, a vy dobre viete, kto ich podporuje, na nás útočia mínometmi. Vykopeme im hrob, nič nás v tom nezastaví," pohrozil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa informácii sa turecký konvoj priblížil k základni v provincii Sanlifura, ktorý je vzdialený iba 50 kilometrov od sýrskeho mesta Tal Abjád, ktoré kontroluje YPG.

 

Turecké jednotky sú pripravené zaútočiť proti sýrskym militantom v prípade potreby. Predstavitelia YPG považujú rozmiestnenie amerických transportérov za „nárazník“ medzi nimi a Tureckým konvojom. Američania sú pobúrení, pretože Turecko je členom medzinárodnej koalície zapojenej do boja proti IS a výboje proti Kurdskej strane pracujúcich nekonzultovalo.

 

Prezident Erdogan plánuje o tomto probléme hovoriť s prezidentom USA donaldom Trumpom už budúci mesiac, kedy majú naplánované stretnutie. "Koalícia tie nálety neschválila, viedli k strate životov v radoch našich spojencov," povedal hovorca amerického ministerstva zahraničia Mark Toner.

 

"Povieme svojim amerických priateľom, aby zo sebou nebrali teroristov," poukázal Erdogan na fakt, že kurdské jednotky sa teraz s pomocou spojeneckých náletov blížia k mestu Rakka, bašte Islamského štátu v Sýrii.

 

"Amerika, koaličné sily a Turecko môžu spojiť sily a Rakka sa pre Daeš stane hrobom," dodal turecký prezident. Iracká vláda považuje útoky zo strany Turecka na kurdských bojovníkov na severe krajina za porušovanie suverenity štátu.

 

Sýrska organizácia pre ľudské práva sa vyjadrila, že kurdské sily, ktoré podporuje USA kontrolujú už viac ako polovicu radikálmi ovládané strategické mesto Tabka a pomáhajú pri oslobodzovaní radikálmi ovládané mestá. Počas tohto víkendu sa im podarilo oslobodiť až šesť štvrtí od prívržencov Islamského štátu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies