Američania sa sekularizujú, naznačila nová štúdia Pew Research Center

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 10:50 • 2 min
Američania sa sekularizujú, naznačila nová štúdia Pew Research Center

NEW YORK - Počet Američanov, ktorí sa nehlásia k žiadnemu konkrétnemu náboženstvu, vzrástol v uplynulých rokoch na 56 miliónov, v dôsledku čoho sa táto skupina stala druhou najväčšou za protestantmi. Vyplýva to z dnes zverejnenej štúdie americkej expertnej skupiny Pew Research Center, ktorú citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kresťanstvo je stále dominantným vierovyznaním v USA, hlási sa k nemu sedem z desiatich Američanov. Ich rady sa však zmenšujú, pretože sa rozširuje segment ľudí nehlásiacich sa k žiadnemu náboženstvu.

 

Pew Research Center uskutočnil v rokoch 2007-14 dva veľké prieskumy do sféry náboženského života v USA.

 

Podiel Američanov, ktorí sami seba označili za ateistov, agnostikov alebo uviedli, že sa nehlásia k žiadnej konkrétnej viere, vzrástol zo 16 na takmer 23 percent. Podiel kresťanov súčasne klesol zo 78 na necelých 71 percent populácie. Protestanti tvoria v súčasnosti 46,5 percenta populácie krajiny, ktorá bola kedysi prevažne protestantská.

Výskumníci dlho debatovali, či majú ľudí bez príslušnosti ku konkrétnemu náboženstvu definovať ako sekulárnych, keďže táto kategória zahŕňa aj ľudí veriacich v Boha. Štúdia Pew Research Center však zaznamenala nárast dôkazov ich sekularizmu.

 

Vlani sa označilo za ateistov alebo agnostikov 31 percent ľudí zo skupiny "žiadne náboženstvo" v porovnaní s 25 percentami v roku 2007. Podiel tých, ktorí povedali, že je pre nich náboženstvo dôležité, klesá.

 

Greg Smith z Pew Research Center upozornil, že sekulárne skupiny sa lepšie organizujú a s pomocou súdnych žalôb a lobovania poslancov vytláčajú náboženstvo mimo verejného života. Rast ľudí bez náboženstva má podľa neho aj politický význam, pretože majú tendenciu voliť demokratov, tak ako "skalní" protestanti, ktorí v súčasnosti tvoria štvrtinu Američanov, majú tendenciu voliť republikánov.

 

Štúdia uvádza, že celkový počet konzervatívnych protestantov v USA vzrástol na približne 62 miliónov. Počet umiernených protestantov klesol v rokoch 2007-14 o päť miliónov na asi 36 miliónov.

 

Z prieskumu vyplynulo, že 13 percent dospelých Američanov sú bývalí katolíci. V súčasnosti sa ku katolíckej viere hlási v USA 51 miliónov dospelých Američanov, čo je niečo viac než jedna pätina populácie, a predstavuje to trojpercentný pokles za sledované sedemročné obdobie. V roku 2007 tvorili katolíci štvrtinu Američanov.

Štúdia zaznamenala nárast iných ako kresťanských vierovyznaní, čo je dôsledok nárastu počtu moslimov a hinduistov v americkej populácii. Napriek tomu tvoria moslimovia, rovnako ako hinduisti, každý menej ako jedno percento populácie. Počet židov v sledovanom období mierne stúpol z 1,7 na 1,9 percenta Američanov.

Prieskum zahrnul 35.000 ľudí a uskutočnil sa od 4. júna do 30. septembra 2014. Výsledná štúdia nesie názov "America's Changing Religious Landscape".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies